Tags: OAZ, whk-beschikking

Je Whk–beschikking, controle komt nooit te laat

Lees in dit artikel waarom het een goed idee is om je Whk-beschikking te doen.

Elk jaar in december valt de Whk-beschikking bij werkgevers op de mat. Deze beschikking biedt de mogelijkheid tot het indienen van een bezwaar, binnen enkele weken na de ontvangst van deze beschikking. Is deze termijn verstreken zonder dat je de gegevens hebt gecontroleerd? Ervaring leert dat het alsnog waardevol kan zijn om een controle uit te voeren, ook al is de bezwaartermijn verstreken. We vertellen je graag hoe je met terugwerkende kracht hiermee aan de slag kan.

De fouten in een Whk-beschikking

Bij een controle van een Whk-beschikking zijn er een aantal fouten die geregeld voorkomen. Dit heeft als gevolg dat uitkeringen niet correct worden toegerekend en dit mondt uit in een fikse schadelast. Door je Whk-beschikking te controleren op de meest voorkomende fouten, loop je kans voordeliger uit te zijn in je gedifferentieerde premie Whk.

Controle 1: tot 28 dagen na uitdiensttreding

Als een uitkering wordt toegerekend van een medewerker die langer dan 28 dagen uit dienst was op het eerste moment van arbeidsongeschiktheid, is dat onterecht. Een ZW- of WGA-uitkering kan alleen aan jouw organisatie worden toegerekend als eerste arbeidsongeschiktheid dag tijdens of binnen 28 dagen na het einde van het dienstverband valt.

Controle 2: BSN onbekend

Een uitkering zonder BSN op de beschikking? Een fusie of overname kan soms de verklaring zijn. Maar ook in dat geval is het goed om te controleren of de uitkering (naar rato) terecht aan jouw organisatie is toegerekend.

Controle 3: Correctie niet (juist) doorgevoerd

Uitkeringen die met terugwerkende kracht worden gecorrigeerd, zie je pas na 2 jaar terug op de beschikking. Correcties die in 2021 hebben plaatsgevonden, worden verwerkt in de Whk-beschikking van 2023. Regelmatig worden deze correcties echter niet of onjuist verwerkt.

Controle 4: Te hoge toerekening

Soms is de toerekening van de uitkering juist, maar de hoogte van de uitkering niet. Bijvoorbeeld als er onterecht een gedeelte van de (fictieve)LAU-uitkering wordt toegerekend.

Controle 5: Ziektewet als vangnet

Als sprake is van een vangnetsituatie mag de ZW- en WGA-uitkering van een medewerker niet worden toegerekend aan de werkgever. Dit geldt voor medewerkers die ziek werden door zwangerschap, bevalling of orgaandonatie. Maar ook voor zieke medewerkers die een no-riskpolis hebben of voormalig medewerkers die onder de compensatieregeling vallen.

De controle is achter de rug. En nu?

Als uit de controle blijkt dat een Whk-beschikking fouten bevat, is het mogelijk om een verzoek van herziening in te dienen bij de Belastingdienst. Op dat moment beoordelen zij jouw bezwaargronden en volgt een nieuwe beslissing. Indien de herziening leidt tot een wijziging van het percentrage Whk-premie voor jouw organisatie, kun je middels een verzoek tot teruggaaf de te veel betaalde premie terugvragen.

Hulp bij je controle

Twijfel je of je zelf de benodigde kennis in huis hebt om met een controle van de Whk-beschikking aan de slag te gaan? OAZ HR Specialisten heeft een team in huis dat haar klanten kan bijstaan met deze controle. Dit kan over het huidige jaar, of met 5 jaar terugwerkende kracht. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op via [email protected] of bel 088 5600 700.

Vul onderstaand formulier in om de whitepaper ‘Sociale Zekerheid’ te downloaden voor meer informatie.

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: OAZ, whk-beschikking
Ook Interessante Document

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.