Tags: HR, OAZ, subsidie, Transitievergoeding

Kwartaalupdate! Wat staat je te wachten binnen HR subsidies en kostenbesparingen?

Met het afronden van het eerste kwartaal is het tijd om de pijlen te richten op de volgende periode. Wat staat er op stapel met het oog op kostenbesparingen en HR subsidies? Zijn er wijzigingen voor dit jaar waar je rekening mee moet houden? We hebben een aantal hoogtepunten voor je op een rij gezet.

OCTAS adviesrapport

Om een oplossing te bieden aan de fundamentele en structurele knelpunten in het huidig stelsel voor ziekte en arbeidsongeschiktheid, is eind 2022 een voorstel bij het ministerie van SZW aangeboden door OCTAS. De Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) heeft in dit voorstel drie varianten benoemd als alternatief voor het huidig stelsel:

  1. Huidig stelsel beter
  2. Werk staat voorop
  3. Basis voor werkenden

Het adviesrapport van OCTAS is momenteel slechts een voorstel, er verandert nog niks voor de werkgevers in Nederland. Op 14 mei 2024 staat het Kamerdebat gepland waarin het adviesrapport en vervolg hiervan wordt besproken.

Investeren in duurzame inzetbaarheid met de MDIEU

Voor organisaties die investeren in duurzame inzetbaarheid komt de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU) in 2024 opnieuw met twee aanvraagtijdvakken. Er zijn echter wel een aantal belangrijke wijzigingen ten opzichte van 2023.

  • De periodes dat RVU-kosten rendabel zijn schuiven op. Kosten vanaf 1 december 2023 vallen onder het aanvraagtijdvak van april 2024, kosten vanaf 1 mei 2024 vallen onder het aanvraagtijdvak van september 2024.
  • Het budget is vastgesteld op 200 miljoen euro voor 2024, dit komt neer op 100 miljoen per aanvraagtijdvak.
  • De beslistermijn van beoordeling en beschikking is vanaf april 2024 13 weken na sluiting van het aanvraagtijdvak.

Maximale transitievergoeding

Medewerkers die op initiatief van de werkgever ontslagen worden of geen verlenging krijgen na een tijdelijk contract, hebben recht op een transitievergoeding. De maximale vergoeding die een medewerker kan krijgen was in 2023 nog 89.000 euro, per 1 januari 2024 is dit met 5000 euro verhoogd naar 94.000 euro. Dit heeft ook een gevolg voor de compensatie transitievergoeding, die stijgt gelijkmatig mee met de transitievergoeding.

Praktisch beoordelen

Per 1 juli 2024 is de nieuwe maatregel Praktisch beoordelen van kracht bij een WIA-beoordeling. Om de grote achterstanden weg te werken die zijn ontstaan bij de beoordeling van een WIA-uitkering, is deze tijdelijke maatregel ingevoerd. De regeling houdt in dat op basis van wat mensen feitelijk verdienen een beoordeling wordt gemaakt. De verwachting is dat hierdoor jaarlijks 2000 tot 3000 meer WIA-claimbeoordelingen kunnen worden uitgevoerd.

Heb jij helder voor ogen welke regelingen van toepassing zijn voor jouw organisatie? Of ben je op zoek naar hulp om optimaal te kunnen profiteren van de beschikbare tegemoetkomingen? De HR specialisten van OAZ kunnen je ondersteunen bij de aanvraag of de beoordeling van diverse, HR gerelateerde regelingen. Neem contact op met OAZ via [email protected] of bel 088 5600 700.

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Tags: HR, OAZ, subsidie, Transitievergoeding
Ook Interessante Document

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.