Tags: loonkostensubsidie, loonkostenvoordeel, OAZ

Loonkostenvoordeel en loonkostensubsidie. Wanneer pas je welke toe?

Het Loonkostenvoordeel (LKV) en de loonkostensubsidie zijn beiden financiële regelingen voor werkgevers, alleen wanneer is welke nu aan de orde? Graag zetten we de verschillen voor je uiteen.

Het LKV

Het Loonkostenvoordeel is een tegemoetkoming voor werkgevers met medewerkers die een afstand ervaren tot de arbeidsmarkt. Er zijn vier doelgroepen medewerkers waarvoor een werkgever het LKV kan toepassen:

  • De oudere medewerker. Voor medewerkers die 56 jaar of ouder zijn bij indiensttreding en uit een uitkeringssituatie komen, mag het LKV worden toegepast.
  • De arbeidsgehandicapte medewerker. Medewerkers die uit een WIA of WAO komen en medewerkers die in de afgelopen 5 jaar een WIA keuring hebben gehad.
  • De scholingsbelemmerden en de doelgroep banenafspraak. Deze medewerkers zijn opgenomen in het doelgroepregister van het UWV, bijvoorbeeld medewerkers met een Wajong of medewerkers die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen.
  • Herplaatste arbeidsgehandicapte medewerker. Dit betreft medewerkers die twee jaar ziek zijn geweest, een WIA-uitkering hebben gekregen en hierna bij de eigen werkgever geheel of gedeeltelijk hun functie kunnen hervatten.

De loonkostensubsidie

De loonkostensubsidie is voor werkgevers die medewerkers in dienst hebben die heen volledig loon kunnen verdienen, om heb toch een volledig salaris uit te kunnen betalen. De gemeente betaalt hier het verschil tussen het wettelijk minimumloon en de gemeten loonwaarde van de medewerker. Deze regeling gaat in werking als medewerkers bijvoorbeeld een uitkering ontvangen in het kader van de Participatiewet.

Een belangrijk verschil

Naast de doelgroep is er een ander belangrijk verschil in deze tegemoetkomingen. Het LKV wordt enkel toegepast voor nieuwe medewerkers, die de betreffende status al hadden tijdens de indiensttreding. De loonkostensubsidie kan worden aangevraagd voor elke medewerker die aan de voorwaarden voldoen, dus ook voor medewerkers die tijdens het dienstverband deze status ontwikkelen.

Subsidie aanvragen

Hoe de regelingen worden aangevraagd verschilt ook tussen beiden. In het geval van het LKV moet de werkgever in de eerste drie maanden na indiensttreding een doelgroepverklaring aanvragen bij het UWV of de gemeente. Als dit wordt toegekend, kan de werkgever het LKV registreren in de salarisadministratie en wordt dit jaarlijks uitbetaald door de Belastingdienst. Loonkostensubsidie kan door de werkgever bij de gemeente worden aangevraagd. Je kan dan kiezen voor een vooruitbetaling van 50% van de subsidie, in het eerste werkende half jaar wordt de definitieve waarde van de subsidie berekend en wordt het bedrag aangepast naar de werkelijke situatie.

Beide tegemoetkomingen toepassen

Voor een medewerker mag, indien deze medewerker aan de voorwaarden voldoet, zowel het LKV als het loonkostenvoordeel worden aangevraagd. Medewerkers die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen, komen in aanspraak voor de loonkostensubsidie. Deze medewerkers vallen ook onder de banenafspraak en worden opgenomen in het doelgroepregister van het UWV. In deze situatie heeft de werkgever naast de loonkostensubsidie ook recht op het LKV.

Hulp nodig?

OAZ staat haar klanten bij tijdens de aanvraag van verschillende subsidies. Met de OAZ Subsidiecheck kan worden bekeken of je optimaal gebruik maakt van alle beschikbare subsidies. Interessant? Bel met OAZ via 088 5600 700 of mail naar [email protected], de HR specialisten van OAZ helpen je graag verder.

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: loonkostensubsidie, loonkostenvoordeel, OAZ
Ook Interessante Document

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.