Tags: arbeidsmarkt, HR Strategie, wet- en regelgeving

Toekomstbestendige plannen voor werkgevers in de zorg

Het ministerie van VWS heeft zich in het afgelopen jaar als duidelijk doel gesteld om de zorg in de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Een positief signaal en een duidelijke en belangrijke stap naar passende zorg, nu en in de toekomst. Om dit te bereiken, zijn verschillende plannen gepresenteerd aan de Tweede Kamer.

Samen werken aan gezonde zorg

De ministers Kuiper (van VWS) en Helder (van Langdurige Zorg en Sport) en staatssecretaris Van Ooijen (VWS) hebben het Integraal Zorgakkoord (IZA) aan de Tweede Kamer aangeboden. De titel van dit plan is ‘Samen werken aan gezonde zorg’ en in het plan komen onder andere de volgende punten aan bod:

 • De toegankelijkheid van de zorg staat onder druk. De vraag naar zorg stijgt, maar het tekort aan mensen in de zorg stijgt ook.
 • Mensen met een kwetsbare economische positie krijgen vaak te maken met problematiek in het zorglandschap. Er is sprake van een ongelijke verdeling.
 • De kwaliteit van de zorg staat onder druk. Er is een omslag nodig van ‘zorgen voor mensen’ naar ‘zorgen met mensen’.
 • De betaalbaarheid van de zorg komt in het geding. Als we deze koers aanhouden, verdrievoudigen de kosten voor kwalitatief goede zorg tussen nu en 2060.

In het IZA zijn de volgende uitgangspunten opgenomen:

 • Passende zorg is waarde gedreven. Zorg is aantoonbaar effectief en heeft meerwaarde voor de patiënt. Mensen, middelen en materialen worden doelmatig ingezet.
 • Passende zorg komt samen en rondom de patiënt tot stand.
 • Passende zorg is de juiste zorg op de juiste plek.
 • Passende zorg gaat over gezondheid in plaats van over ziekte.
 • Passende zorg wordt geleverd in een prettige werkomgeving.

Om dit te bereiken zijn verschillende afspraken gemaakt tussen het ministerie van VWS en een groot aantal partijen in de zorg.

Een gezonde balans van vraag en aanbod

Een groot en veel terugkomend punt in het IZA is de arbeidsmarkt. In september 2022 heeft het ministerie van VWS dan ook het programma TAZ gepresenteerd, Dit staat voor Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn en met dit programma wil VWS de uitdagingen aanpakken die er liggen op de arbeidsmarkt in de zorg,

Het programma richt zich op die pijlers:

 • Innovatieve werkvormen – het anders organiseren van het zorgproces met behulp van sociale en technologische arbeidsbesparende innovaties
 • Behoud van medewerkers – door goed werkgeverschap en het vergroten van het werkplezier
 • Leren en ontwikkelen – door blijvende aandacht voor (nieuwe) ontwikkelingen mee kunnen groeien met het anders werken in de zorg

Zorginstellingen zullen vanuit het ministerie van VWS de vraag krijgen om met transitieplannen te komen voor hun organisatie. Deze zijn nodig om de gewenste veranderingen mogelijk te maken binnen de organisatie. Alles is erop gericht om uiteindelijk meer zorg met dezelfde mensen te kunnen leveren. Dit vraagt wel om een fikse tijdsinvestering. De transitieplannen moeten worden gesmeed, de wens is om deze plannen regionaal te beleggen en alles dient ook te voldoen aan de gestelde voorwaarden.

Nog volop in ontwikkeling

De programma’s IZA en TAZ zijn nog volop in ontwikkeling. Dat er echter stappen worden ondernomen om te werken aan een gezonde zorg en een goed functionerende arbeidsmarkt in de zorg, is duidelijk. En ook nodig. OAZ houdt de ontwikkelingen rondom de programma’s nauwlettend in de gaten. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen en staat je bij met raad en daad. Al raad nodig? Mail naar [email protected] of bel ons op 088 5600 700.

Vul onderstaand formulier in om de whitepaper ‘Opleidingssubsidies’ van OAZ te downloaden.

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: arbeidsmarkt, HR Strategie, wet- en regelgeving
Ook Interessante Document

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.