Tags: , , , ,

#10 Over het leed dat hybride werken heet

Kantoor-werkomstandigheden hebben flinke impact op hoe medewerkers hun werk ervaren. Gedoe en veranderingen in die werkomstandigheden spelen mee in het ervaren van werkdruk. Het hybride werken geeft binnen menig organisatie een flinke zoektocht voor managers en medewerkers. Hoe maken we dit werkbaar?

Podcast is beschikbaar voor Leden

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Zowel werkgevers als werknemers zijn in een zoektocht verwikkeld naar hoe ze het hybride werken optimaal kunnen inzetten. Voor veel mensen is het hybride werken de combinatie van werken op kantoor en werken thuis. Aan beide werkvormen zitten zowel voor- als nadelen, dus de kunst is om hier de juiste balans in te vinden. Wat je momenteel ziet gebeuren is dat er heel generiek wordt gesteld: kom maar 50% van je werktijd naar kantoor en blijf 50% thuiswerken. Verdere invulling – met name van wat er dan op kantoor van je wordt verwacht – ontbreekt vaak. Het resultaat hiervan is dat managers zich ongelukkig voelen met de hoeveelheid thuiswerkers en dat zij het lastig vinden om de teamcohesie voor elkaar te (blijven) krijgen. En medewerkers ervaren dat hun dagen op kantoor behoorlijk moeizaam (en daardoor ook vermoeiend) kunnen zijn. Een veel gehoord geluid is dat ze heel weinig of juist té veel andere collega’s in de schaarse kantoorruimten treffen. Of dat ze tussen luid Teamsende, onbekende anderen komen te zitten. Met een gevoel van vervreemding en ontheemd-zijn als vervelend gevolg.

Geef medewerkers dus vooral meer kader mee dan alleen dat 50-50 uitgangspunt! En kijk goed naar de mogelijkheden die er zijn in de huidige kantoorsituatie. Het kan heel goed zo zijn dat er op langere termijn (opnieuw) aanpassingen aan die kantooromgeving nodig zijn. Bijvoorbeeld meer behoefte aan grote ruimtes om met groepen samen te komen. Maar ook behoefte aan kleine privé bel/werkplekken, waar mensen zich even kunnen afzonderen om mee te doen aan een Teams-overleg. Eén ding is in ieder geval zeker: verreweg de meeste mensen komen naar kantoor om daar hun teamgenoten te ontmoeten. Dit aspect is dus het belangrijkst om te faciliteren vanuit management, HR en facilitair.

Tags: , , , ,
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE