Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#11 Over werkdruk-verhogend gewoontegedrag

Gewoontegedrag vertonen we automatisch, zonder erbij na te denken (ongeveer de helft van onze gedragingen). Meestal is dit heel efficiënt en helpen automatismen ons om energie te besparen. Maar wat nou als het gewoontegedrag juist zorgt voor energielekken?

Podcast is beschikbaar voor Leden

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Pakweg 50% van ons gedrag is onbewust; daar denken we niet over na maar doen we gewoon. Op zich is dit een goed principe omdat het ons energie bespaart die we dan in ingewikkelder zaken kunnen stoppen. Gewoontegedrag is automatisch gedrag dat steeds optreedt bij een zelfde soort trigger in combinatie met een beloning. Dit samen vormt de zogenaamde ‘habitloop’ waarbij de beloning (vaak iets positiefs maar kan ook vermijding van iets negatiefs zijn) het steeds herhalen van het gedrag stimuleert. De trigger kan overigens van alles zijn: moment van de dag, de ruimte waar je bent, de aanwezigheid van je baas etc.

Gewoontegedrag dat raakt aan werkdruk is bijvoorbeeld standaard je werkdag beginnen met het checken van je mails. In eerste instantie vaak ingegeven doordat je de dag een beetje rustig wilt starten. Maar, dat checken gaat meestal gepaard met de behoefte om die mails dan ook maar meteen te willen afhandelen. Hieraan kun je zo veel tijd kwijt zijn dat je andere (eigenlijke/scheppende/waardetoevoegende) werk erdoor in de knel komt. De trigger voor dit gewoontegedrag is dan ‘het moment van de dag’ (namelijk de start van je dag) en de beloning is het tevreden gevoel dat je weer ‘bij’ bent met je mails. Maar de nadelen ervan zijn ook voelbaar: aan andere zaken kom je steeds minder goed toe en dat geeft werkdruk.

Weten hoe jouw ‘habitloop’ in elkaar zit helpt je bij het bedenken van een nieuwe ‘loop’ die zorgt voor minder werkdruk. Bedenk bijvoorbeeld op welke manier je nog meer rustig zou kunnen opstarten. Als dit dan toch met mails checken is, zet daar dan een maximale tijd op (desnoods met een timer). Als het je lukt om je aan de gestelde tijd te houden (met een beetje dat onbevredigende gevoel dat je ‘niet helemaal bij bent’) beloon jezelf dan op een andere manier. Bijvoorbeeld door even tijd te nemen voor het halen van een echt lekkere koffie. Houd wel rekening met het volgende: om een andere gewoonte aan te leren heb je veel oefening nodig. Na ongeveer twee maanden herhaling van het voorgenomen gedrag slijt het zo langzamerhand in.

Luister voor nog meer gedragsinzichten en voor interessante (HR) nieuwtjes naar deze 11e aflevering van (werk)drukdrukdruk.

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE