Tags: , , , ,

#12 Over de prijs van perfectionisme

'Perfectionism spells paralysis' is een beroemde uitspraak van Winston Churchill. En daar zit veel waarheid in. Mensen die onhaalbaar hoge doelen stellen putten zichzelf (en soms ook anderen) uit. Het goede nieuws is, dat daar wel degelijk iets aan te doen is.

Podcast is beschikbaar voor Leden

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Perfectionisme is iets anders dan je uiterste best doen om iets zo tiptop mogelijk voor elkaar te krijgen. Het gaat om het voortdurende streven naar onhaalbaar hoge doelen die iemand zichzelf stelt. Dit gaat vaak gepaard met grote zorgen die iemand heeft over de oordelen van anderen en een verstikkende strengheid die de perfectionist op zichzelf (maar ook wel op anderen) richt. Onzekerheid en angst om te falen zijn meestal de bron van perfectionisme. Ook het beheersbaar willen maken van die onzekerheid zie je vaak terug; de neiging tot ‘control’. Vaak is het een aangeleerd reactiepatroon bijvoorbeeld door opvoeding en/of scholing van perfectionistische ouders en leraren. Ook zit het wel ‘ingebakken’ in iemand bijvoorbeeld bij mensen met een enigszins angstige inborst.

Perfectionistische medewerkers lopen een groter risico om vroeg of laat uit te vallen door overspanning. Doordat zij zichzelf onhaalbaar hoge doelen stellen wordt eigenlijk nooit het punt bereikt waarop iemand tevreden kan omzien naar de bereikte resultaten. Het lijkt voor werkgevers en leidinggevenden op het eerste gezicht aantrekkelijk om perfectionisten lekker hun grenzeloze werk te laten doen. Maar er zit uiteindelijk een flink prijskaartje aan die grenzeloosheid. Niet alleen oververmoeidheid met gevolgen voor de gezondheid zal op enig moment gaan optreden. Ook kunnen sociale relaties onder druk komen te staan in de samenwerking met een perfectionist omdat het eigenlijk nooit goed genoeg zal zijn.

Zaak dus om de perfectionistische medewerker te herkennen en deze een beetje tegen zichzelf te beschermen. Maar ook belangrijk om na te gaan of perfectionisme niet een wijder verspreid fenomeen in de organisatie is. Met andere woorden, dat het ook nog eens via de organisatiecultuur wordt gestimuleerd. Dit heeft namelijk grote gevolgen voor het leervermogen van de organisatie en de innovatiekracht zal langzaam maar zeker onder druk komen te staan.
Genoeg redenen om deze aflevering eens goed te beluisteren. Want naast herkenning komt uiteraard ook het ‘wat eraan te doen’ aan bod!

 

Tags: , , , ,
Ook Interessante Podcast

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper De waardevolle organsiatie

whitepaper arbeidsmarkt
In dit whitepaper staan HR en HRM gerelateerde onderwerpen omtrent de Arbeidsmarkt

Registreer je als lid

Bekijk het HRcommunity Festival magazine hier!

HRtop100 Sponsor Headfirst Group

HRtop100 Sponsor Headfirst Group

Upload content hier!

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

HR Manager – OPRA Turbines

Boek

Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken -

Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken

Kalender

Word een Online Learning Expert | SkillsTown

Whitepaper

Houd medewerkers binnenboord, via een positieve leercultuur

Houd medewerkers binnenboord, via een positieve leercultuur