Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#17 Over hoe stress en spanning onze democratie bedreigt

Je kunt de kranten niet openslaan of het gaat over werkdruk. Vanuit alle sectoren komen hierover berichten naar buiten. Maar, de geluiden die vanuit het werkveld van de politiek en de ambtenarij komen, zijn wel érg in het oog springend. Een aantal zeer venijnige componenten spelen daarin mee, waardoor je ze zelfs bedreigend voor onze democratie kunt noemen...

Podcast is beschikbaar voor Leden

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Aan de werkdruk-signalen vanuit de politiek en de ambtenarij zitten een aantal verschillende kanten. Aan de ene kant heb je het letterlijke ‘te veel aan werk’. Aan de andere kant de spanning die te maken heeft met (wat ik noem) venijn. Venijn door intimidatie en bedreigingen van buitenaf maar ook door oplopende spanningen in de eigen binnenwereld.

Er zijn wat rondgangen geweest langs wethouders, raadsleden en (provinciale) statenleden om navraag te doen naar de zwaarte van hun ambt. Daarbij is het goed om te weten dat raadslid- en statenlid-zijn vrijwel altijd een deeltijdrol is. De financiële vergoeding hiervoor is van dien aard dat, door veel van deze ambtsdragers, nog ander betaald werk moet worden verricht. Uit die rondgangen komen min of meer dezelfde beelden naar voren. Het werk is zwaar geworden omdat:

  • er sprake is van steeds complexere vraagstukken
  • we een maatschappij hebben die eist dat zaken snel en goed worden opgelost; alleen is het predikaat ‘goed’ helemaal geen eenduidig begrip meer
  • de (sociale) mediadruk die altijd maar doorgaat
  • het 24/7 paraat staan; dit was vroeger ook het geval maar het wordt steeds minder als normaal ervaren dat iemand volledig ten dienste moet staan
  • de politieke verhoudingen en omgangsvormen ernstig verruwd zijn

Het risico van deze verzwaring is dat mensen met een politieke roeping sneller afhaken. Dat steeds minder mensen zich beschikbaar stellen. Met een afkalvende volksvertegenwoordiging als gevolg. Een in het oog springend cijfer hierbij is dat – van de net gestarte wethouders (777 in totaal) – er alweer 16 zijn gestopt om gezondheidsredenen. Een aantal zelfs al binnen de eerste 100 dagen. Vaak was hierbij sprake van een tegenvallende werklast die een te grote impact heeft op het fysieke en mentale welzijn. En dan is er ook nog dat ‘venijn’ wat de werkdruk in de politieke wereld anders maakt dan elders. Dit speelt zowel van buitenaf als onderling tussen politiek en ambtenarij. Politieke ambtsdragers hebben steeds vaker te maken met:

  • uitgescholden worden via sociale media
  • het ontvangen van persoonlijke haatmails
  • fysieke bedreigingen op straat of thuis

Helaas geeft dit alles allerminst een gevoel van verbondenheid tussen politici onderling en met de ambtenarij die hen bijstaat in het werk. Het lijkt er eerder op dat die spanning juist naar binnen slaat met alle vervelende gevolgen van dien…

Wil je er álles over te weten komen? Luister dan naar deze 17e aflevering van #(werk)drukdrukdruk

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE