Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#18 Over de maakbaarheid van succes

Ons grote geloof in de maakbaarheid van onze levens heeft de laatste decennia een schaduwkant gekregen. Zie vooral de oplopende stress en spanning die we niet gemakkelijk de baas lijken te worden. Met name jonge mensen laten steeds vaker merken dat ze last hebben van dat geloof in maakbaarheid. Het beeld dat ze alles kunnen worden wat ze maar willen blijkt in de praktijk lastig haalbaar.
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Het maakbaarheidsgeloof hangt samen met de opkomst van de positieve psychologie (eind jaren 90). Grondleggers Martin Seligman (Amerikaanse psycholoog en schrijver van zelfhulpboeken) en Mihaly Csikszentmihalyi (Amerikaans-Hongaarse psycholoog en de man die het begrip ‘flow’ introduceerde) vonden dat het focus van de psychologie veel te sterk gericht was op ziekten en stoornissen. Zij begonnen met het centraal stellen van welbevinden en optimaal functioneren in hun onderzoek en interventies. Dit betekent overigens niet gelijk een koppeling aan ‘succes’ zoals wij dat nu zijn gaan ‘framen’. Maar vooral dat focus op optimaal functioneren heeft ons uitgenodigd om te gaan denken in termen van goed, beter, best. En de suggestie dat je daar als mens dus oneindige invloed op kunt uitoefenen is simpelweg té aantrekkelijk. We zijn er gewoon mee aan de haal gegaan.

Er zijn echter heel veel dingen in het leven die we helemaal niet kunnen beïnvloeden. Onze nature en nurture bepalen nogal sterk op welke leest we geschoeid zijn. Nature staat voor de genetische printplaat die wij hebben meegekregen en behelst persoonlijkheid, fysieke behoeften en bouw van hersenen. Nurture staat voor omgeving en opvoeding; het deel van ons gedrag dat ons tijdens onze vroege ontwikkeling is aangeleerd. Dit betekent trouwens óók weer niet dat we totaal onveranderbaar zijn! De verandering zit alleen binnen een zekere bandbreedte en is simpelweg niet onbegrensd.

  • Gedrag: wanneer je het in kleine stapjes aanpakt en het intrinsiek gemotiveerd is
  • Competenties: je kunt sterker worden in bepaalde vaardigheden door te leren en te oefenen (werkt het best als je toch enige aanleg hebt en/of grote interesse)
  • Ook persoonlijkheid is enigszins veranderbaar en verandert sowieso bij het ouder worden

Er zijn dus heus redenen tot optimisme over wat we als mens wél kunnen doen. Luister maar eens verder naar deze aflevering voor nog meer behulpzame ideeën om toch iets aan je eigen maakbaarheid te kunnen doen.

Beluister de 18e aflevering van de podcast #(werk)drukdrukdruk

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE