#19 Over psychologische weerstanden tegen veranderingen
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.
Wij allemaal hebben psychologische weerstanden tegen veranderingen. Zelfs als mensen ‘van de verandering zeggen te zijn’ blijkt dat in hun hersenen het angstgedeelte oplicht. De mens is van nature ingesteld op gewoonten, op zekerheden. Die gewoonten besparen ons energie en die zekerheden zorgen dat we ons veilig kunnen voelen. Veranderingen kosten ons altijd extra energie en voor onze innerlijke oermens staat verandering gelijk aan onveiligheid.
Bij de ‘gezonde’ onderwerpen willen mensen er ook nog eens sterk zelf over gaan OF ze iets willen veranderen, WAT dan en HOE ze dat gaan doen. Deze onderwerpen raken direct aan het gevoel van autonomie dat wij allemaal graag willen hebben. De gewenste veranderingen moeten echt goed bij ons passen om ze te laten werken. Onze neiging om bij deze onderwerpen juist veel tips en adviezen te delen over ‘wat gezond en goed is’, werkt dus averechts.
In de gedragswetenschap onderscheidt men drie soorten weerstand: reactance, skepticisme en inertia.
- Reactance is de zwaarste vorm; dit is een weerstand gericht op de boodschapper. Het is een actieve, opstandige weerstand die gaat over autonomieverlies. Mensen hebben dan sterk het gevoel dat de boodschapper hun vrijheid wil beperken.
- Skepticisme is een weerstand die zich richt op de boodschap. Het is een ‘ja maar’ weerstand. Hieronder zit onzekerheid, dus die ‘ja maar’ reactie heeft te maken met angst en twijfel over of iemand de verandering die jij voorstelt wel echt de goede weg voor zichzelf vindt.
- Bij inertia zit er een gat tussen intentie en gedrag. Iemand wil echt wel mee in de verandering maar heeft er de energie niet voor. Via deze weerstand probeert iemand energie te besparen.
Als je met weerstanden aan het werk gaat is het belangrijk om ze in volgorde van zwaarte aan te pakken. Dus eerst reactance dan skepticisme en vervolgens inertia. Wat je nog meer kunt doen? Luister maar naar deze 19e aflevering van (werk) druk druk druk.
Artikelen & Blogs
Vacatures
Kalender Items
Boeken
WORD LID
Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
PUBLICEER
Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.
ADVERTENTIE