Tags: , , , ,

#20 Over leren werken met vallen en opstaan

Steeds meer jonge werknemers hebben last van overspanning. De Nationale Enquete Arbeidsomstandigheden ziet bij de leeftijdscategorie 25- tot 35-jarigen de grootste stijging in psychische vermoeidheid door werk. Ook zien we verschuivingen in de arbeidsmarktkeuzes die jongeren maken. Werkomgevingen waar de nadruk ligt op ‘leren’ (traineeships en consultancy) hebben steeds meer de voorkeur. Maar is dat echt de oplossing…
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Zo’n 240.000 jonge werknemers (17% van de 25 tot 35-jarigen) heeft last van overspanning.
De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden ziet een stijging bij álle leeftijdsklassen maar het meest in deze leeftijdscategorie. De oorzaken: verhoogde stress door prestatiedrang en psychische vermoeidheid door hoge werkdruk. Jonge medewerkers kennen een lastige combinatie van hoge verwachtingen, hoge bewijsdrang, perfectionisme en nog te weinig ervaring (en ook assertiviteit) om te weten wat ‘normaal’ is. Niet zo gek dus dat zij die drang, die druk en die vermoeidheid steeds meer gaan voelen.

Niet alleen vallen zij daardoor vaker uit; ook op de arbeidsmarkt zijn nieuwe tendensen zichtbaar. HBO/academisch opgeleide jongeren blijken bijvoorbeeld steeds massaler te kiezen voor werk in de consultancy en voor traineeships. Om preciezer te zijn: voor werkplekken waar de nadruk in eerste instantie ligt op leren. Ook zijn er veranderingen zichtbaar in branches zoals de advocatuur en de accountancy. Hier heeft men steeds meer moeite om nieuwe, jonge partners te benoemen. Advocaten en accountants met een paar jaar werkervaring kiezen minder vaak voor deze positie. Ze laten steeds vaker merken dat de extra hoge werkdruk, die nog altijd hoort bij zo’n partnerpositie, het hen niet waard is.

Of deze andere keuzes gaan helpen om een nieuw en gezonder evenwicht te vinden? In ieder geval is een werkplek waar de nadruk ligt op leren, niet persé een werkplek waar geen prestatiedruk op zit. Leren is – net zo goed als beginnen met werken – een bezigheid waar het nodige ongemak bij om de hoek komt. We zouden jonge mensen wat dat betreft beter moeten begeleiden bij juist het omgaan met dat ongemak! Daar hoort ook bij dat ze een eerlijker verhaal te horen moeten krijgen. Dit verhaal vertelt o.a. dat het voor velen van ons een jarenlange zoektocht is naar hetgeen écht bij ons past. En dat het ook een test van ons uithoudingsvermogen is om zaken écht goed onder de knie te krijgen. Daarnaast mogen we ze ook explicieter het vertrouwen geven dat ze al veel dingen kunnen. En dat ze bovendien veel dingen steeds beter gaan kunnen. En, dat er een heel werkend leven voor ze ligt waarin ze nog allerlei andere keuzes kunnen maken!

Tags: , , , ,
Ook Interessante Podcast

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

HRfestival 2023

Winnaars HRtop100 2023

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Strategisch P&O Adviseur (Beleid) | Gemeente Krimpenerwaard

Boek

Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken -

Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken

Kalender

Tuesday Talk #9: Sustainable HR bij Swapfiets

Whitepaper

Van Human Resource Management naar een optimale medewerkerbeleving

Van Human Resource Management naar een optimale medewerkerbeleving