Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#21 Over korter werken als remedie tegen overspanning…

Zowel een Brits als een Vlaams onderzoek naar de effecten van een kortere werkweek, zijn de afgelopen dagen in het oog gesprongen. In Groot-Brittannië heeft de pilot onder 61 bedrijven tot juichverhalen geleid. Is dat terecht? En waar kwam men bij de Universiteit van Gent op uit...
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Afgelopen jaren is er in Groot-Brittannië toegewerkt naar een interessante pilot om de effecten van een kortere werkweek binnen organisaties te kunnen onderzoeken. In 2022 was het dan zover; tussen juni en december deden 61 organisaties aan dit unieke onderzoek mee. Het idee erachter is simpel: fulltime medewerkers een half jaar lang 80% laten werken (maar de productiviteit op peil houden) tegen 100% salaris om vervolgens tussentijds navraag te doen welke effecten dit heeft op de door hun ervaren werk/privéstress. De deelnemende organisaties waren samen overigens goed voor een totaal van 2900 medewerkers die hebben meegedaan.
De uitkomsten van deze pilot waren zeer positief:

  • 39% van de medewerkers rapporteerden minder stress
  • 60% kwam beter toe aan zorgtaken en sociaal leven
  • 57% minder verloop in de pilot-periode

Hier tegenover staat een onderzoek van de Universiteit Gent. Onder pakweg 1000 Vlaamse parttime-werkers uit 22 verschillende jobdomeinen, is onderzocht of zij een lagere kans op een burn-out hebben. Een verband tussen minder werken en lager risico op overspanning kan echter niet worden aangetoond. Hetzelfde bleek overigens eerder al uit een soortgelijk Duits onderzoek. In het Vlaamse onderzoek waarschuwde men zelfs voor een mogelijk éxtra risico op overspanning onder parttimers veroorzaakt door een grotere ‘taakdichtheid’. De kortere dag of week zo vol met taken stoppen dat er weinig ruimte voor rust en herstel overblijft.

Welke chocolade kunnen we hier dan nu van maken? In ieder geval is het goed te beseffen dat het allemaal zo simpel niet is. Wat in het Britse onderzoek in ieder geval een meewerkende factor is geweest, is dat de héle organisatie mee is gegaan in het experiment om korter te werken. Dit maakte het bijvoorbeeld gemakkelijker om ook kritisch naar alle werksystemen te kijken en hier zaken en taken in te schrappen. Ook was de ‘beloning’ in dit onderzoek voor de medewerkers erg prettig: minder werken tegen hetzelfde geld. Critici vragen zich o.a. af hoelang dit prettig blijft in relatie tot een gelijkblijvende productiviteit. Een van de organisaties rapporteerde bijvoorbeeld een moeilijke fase tijdens de pilot toen er allerlei kwartaalrapportages moesten worden opgeleverd. De extra vrije tijd was toen even niet meer zo vanzelfsprekend.

Wil je meer weten? Luister naar deze aflevering van werkdrukdrukdruk.

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE