Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#22 Over de kunst van het nee zeggen

Nee zeggen is een remedie tegen te hoge werkdruk. Je kunt jezelf ermee beschermen en het zorgt voor realiteitszin over wat je wel en niet kunt waarmaken. Toch is het voor velen van ons een bijna tegennatuurlijke actie en iets wat ons bij voorbaat angst inboezemt. Wat zal men wel niet denken van mijn weigering? En zo laden we steeds weer extra werk op onze overvolle wagen.
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Nee zeggen is belangrijk. Omdat het gaat over grenzen stellen, over jezelf beschermen en over reëel zijn wat je wel of juist niet kunt waarmaken. Feitelijk is het een vorm van goed functioneren. Het voorkomt dat je overstroomt met werk en andere verplichtingen of verantwoordelijkheden die te zwaar voor je kunnen gaan wegen. Het voorkomt óók dat je je op enig moment misschien zelfs moet ziekmelden vanwege de ‘overload’. Toch is het voor sommigen van ons iets tegennatuurlijks om te doen. Is ‘nee’ een woord dat we uiterst moeilijk over onze lippen kunnen krijgen. Soms uit een grenzeloos groot verantwoordelijkheidsgevoel. Soms uit angst voor de reactie van anderen op zo’n weigering. Die zouden wel eens boos kunnen worden. Of erger nog, teleurgesteld in je kunnen raken. Dan is het best een kunst als iemand dit – langzaam maar zeker – toch onder de knie gaat krijgen. En daar zijn gerust wat hulpmiddeltjes voor:

  • zorgen dat je tijd ‘koopt’ voordat je antwoord geeft op een verzoek
  • je mentaal wapenen tegen de vleierij of de extra druk die soms op je wordt uitgeoefend
  • ‘nee tenzij’ of ‘ja mits’ zijn mildere alternatieven voor ‘nee’ die maken dat je kunt gaan onderhandelen over de voorwaarden waaronder je misschien wel tegemoet kunt komen aan zo’n extra verzoek
  • je kunt je afvragen: wat gebeurt er nu eigenlijk écht als ik een goed onderbouwd ‘nee’ laat horen?

In de podcast gaan we er uiteraard uitgebreider op in. Ben jij een notoire ja-zegger? Doe dan zeker je voordeel met deze aflevering!

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast
Uit De Thema Wellbeing & Vitaliteit

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.