Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#23 Over de wal die het stress-schip moet keren

Stress en werkdruk worden steeds meer gezien als maatschappelijk probleem. In verschillende sectoren zijn afgelopen tijd cao-afspraken gemaakt rond werkdruk. Ook het SCP heeft zich in haar jaarlijkse kijk op onze maatschappij, nogal specifiek geuit over de hoge druk waaronder mensen gebukt gaan. Is dit het begin van systeemveranderingen?
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Stress en werkdruk worden steeds meer gezien als een maatschappelijk probleem. In de podcast gaat het vaak over dingen die mensen daar zélf tegen kunnen doen (dat is natuurlijk áltijd goed). Maar soms moet er echt iets fundamenteels in het systeem veranderen…
Niet dat dit nu al ‘full blown’ gaande is; maar er zijn wel beginnetjes van verandering zichtbaar. In enkele sectoren zijn afgelopen tijd bijvoorbeeld cao-afspraken gemaakt specifiek rond het thema werkdruk. Naast de gebruikelijke loonsverhoging-onderhandelingen is er ook stevig onderhandeld over werkdrukverlagende maatregelen. In de jeugd- en ziekenhuiszorg ging het bijvoorbeeld over het recht op onbereikbaarheid. Ook de manier waarop er wordt geroosterd is onderwerp van gesprek geweest. In de ziekenhuiszorg wil men meer invloed op die roosters kunnen uitoefenen dus is er afgesproken om dit vanaf juni aanstaande steeds drie maanden vooruit te doen. En in het streekvervoer wil men voortaan zo min mogelijk gebroken diensten en voldoende pauzetijd om o.a. naar het toilet te kunnen gaan (!). Voor dit laatste is een extra pauze van 5 minuten afgesproken bij een dienst van 5,5 uur of langer. Of dit écht gaat helpen is de vraag. Maar wat zeker gaat helpen is dat men in de jeugdzorg heeft afgesproken dat het aantal dossiers per fulltime medewerker voortaan tot 12 wordt beperkt (nu is dit vaak 2x zo veel). Dit kan overigens niet zonder dat dit gevolgen heeft voor de wachtlijsten. Maar de werkdruk is nu zo onverantwoord hoog dat die wachtlijsten-prijs daarvoor maar moet worden betaald.
Een ander opvallend ‘beginnetje’ is dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zich in haar jaarlijkse kijk op onze maatschappij nogal specifiek heeft geuit over de hoge druk waaronder mensen gebukt gaan. Rond het thema ‘zinvol en volwaardig mee kunnen doen aan het maatschappelijk leven’ komen ze met opvallende waarschuwingen. Ministeries moeten beter samenwerken om te voorkomen dat mensen worden overvraagd. De overheid vraagt aan burgers om meer te werken én om meer mantelzorg te verlenen hetgeen voor grote (soms té grote) druk zorgt. SCP-directeur Karen van Oudenhoven noemde bij Nieuwsuur zelfs specifiek het grote aantal mensen in Nederland met burnoutachtige klachten in relatie tot dit thema.

Interessant aan deze ontwikkelingen is dat, als er veel verschillende mensen last hebben van hetzelfde, het natuurlijk veel zinvoller is om iets te doen aan de grotere onderliggende oorzaken. We gaan zien of dit inderdaad gaat gebeuren de komende jaren.

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE