Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#24 Over op de vlucht slaan voor je baan

Bij stress & burnoutcoaching kom je het vaak tegen... Coachees die het bij de eerste kennismaking al aangeven... 'Ik weet wat mij te doen staat; ik moet m'n baan gewoon inruilen voor een andere!'. Deze conclusie blijkt een enkele keer terecht te zijn, maar is dat vaak ook helemaal niet. Dan is het puur vluchtgedrag om zo snel mogelijk weg te bewegen van dat wat pijn doet. Wat te doen hiermee?
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Wanneer een coachee gelijk al bij de eerste kennismaking aangeeft zijn/haar baan te willen inruilen, dan leg je als stress & burnoutcoach uit dat er verderop in het traject zeker bij de match met het werk zal worden stil gestaan. Maar eerste prioriteit is het herstellen van iemands verstoorde energiebalans; het langzaam maar zeker weer beter in het vel gaan zitten. Daarnaast is de fase van overspannenheid ook zeker niet het geschikte moment om rigoureuze beslissingen te nemen en om ferme knopen door te hakken.
Vaak heb je hier inderdaad van doen met vluchtgedrag. Iemand voelt zich in die overspannen toestand helemaal niet goed en wil daarvan weg bewegen. Iets concreets ‘doen’ – zoals je baan opzeggen – kan dan aanvoelen als een pleister die je in één keer lostrekt. Het doet even pijn maar daarna kun je wel weer door… Althans, zo is de gedachte. En de werkplek is voor veel overspannen medewerkers bovendien ook de plek waar zij zich erg geconfronteerd voelen met hun verminderde functioneren. Zelfs als de oorzaak van de overspanning niet eens zo zeer met het werk van doen heeft. Op de werkplek wil iemand er gewoon ‘zijn’ en naar behoren functioneren. Als dat steeds moeizamer verloopt dan raakt ook de beleving van die werkplek enigszins besmet.
Een belangrijk onderdeel in de eerste fase van de coaching is het onderzoeken van iemands daadwerkelijke stressbronnen. Welke stressoren spelen deze persoon precies parten zowel in privé als in werk. Het thema werk komt daarbij in verschillende gedaanten langs: inhoud, organisatie, omstandigheden, leidinggevende, sfeer, persoonlijkheid en werk, hulp/steun-mogelijkheden. Als je op deze manier naar iemands stressbeleving kijkt dan wordt er meestal al snel van alles helder. Bijvoorbeeld dat de match met de baan op zich wel klopt maar dat vooral bepaalde omstandigheden iemand in de weg zijn gaan zitten. Of iemand blijkt inderdaad nooit een bewuste keuze voor het soort werk te hebben gemaakt en heeft daarin het nodige uit te zoeken. Zo worden de figuurlijke schillen van de ui laagje voor laagje afgepeld en weet de coachee steeds beter te pinpointen waar de schoen wringt. Geïnteresseerd om hier meer over te horen? Luister maar naar deze aflevering!

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE