Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#26 Over de 5 belangrijkste stappen in stresscoping

Coping slaat op alle ideeën en acties die we gebruiken om een bedreigende situatie behapbaarder te maken. Ongezonde stress door werkdruk kan zo'n bedreigende situatie zijn. Bij stresscoping is het verstandig om allereerst een keuze te maken tussen probleemgerichte of emotiegerichte coping. Als je de 5 belangrijkste stappen in stresscoping doorloopt dan wordt dat behapbaar maken een stuk gemakkelijker.
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

De Amerikaanse psycholoog en onderzoeker Richard Lazarus vatte coping als volgt samen: coping behelst cognitieve en gedragsmatige inspanningen om interne en/of externe eisen en de conflicten daartussen te overwinnen, te verminderen of te tolereren.

Het interessante aan deze insteek is dat het ons bewust maakt dat ons streven om alles maar te willen oplossen, ons lang niet altijd een dienst bewijst. Met name niet als bepaalde situaties helemaal niet door ons beïnvloed kunnen worden; laat staan opgelost kunnen worden. Als je daar dan toch veel tijd en energie in stopt – en het levert je niks op omdat het buiten je invloedsfeer ligt – dan geeft dat alleen maar extra frustratie en vermoeidheid.
Door onderscheid te maken tussen probleemgerichte en emotiegerichte coping kun je toch dingen doen, die jouw gevoel, houding en positie zullen verbeteren. Onderstaande stappen gaan je daarbij helpen:

Stap 1: Maak een inschatting of de stresssituatie wel of niet door jou te veranderen is
Stap 2: Maak een keuze voor probleemgerichte of emotiegerichte coping.

  • Probleemgericht: gericht op het direct aanpakken van de situatie
  • Emotiegericht: gericht op het beheersen van de emoties die de situatie veroorzaakt

Stap 3: Bedenk wat je kunt doen/wat je kunt aanpakken en zorg dat deze ideeën niet al te ver van je afstaan. Als je ideeën mooi zijn maar totaal niet inpasbaar in jouw leven, dan gaat het alsnog niet vliegen. Een probleemgerichte actie kan zijn dat je bijvoorbeeld met je baas gaat praten over je (te) sterk gegroeide takenpakket. Een emotiegerichte actie is bijvoorbeeld dat je jezelf aanleert om je interne stressniveau te verlagen. Een eenvoudige ademhalingsoefening kan daar al bij helpen.
Stap 4: Neem de tijd om je voorgenomen actie uit te voeren.
Stap 5: Check tussentijds de effecten van je acties en pas ze aan als het effect te klein is.

In deze 26e aflevering natuurlijk nog veel meer hierover. En uiteraard ook aandacht voor de actualiteiten uit verzuim- en werkdrukland. Luisteren maar!

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE