Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#28 Over wat luisteraars bezighoudt

In deze aflevering van #werkdrukdrukdruk... luisteraarsvragen! Over re-integratietrajecten, werk-privébalans en échte veranderingen. En natuurlijk de nodige nieuwtjes. Luisteren maar!
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Wat luisteraars bezighoudt is (deze keer) in te delen in drie hoofdthema’s:

  • Hoe zorg je voor een goede werk/privébalans?
  • Wat hoort er allemaal wel en niet thuis in een re-integratietraject na ziekte?
  • Hoe zorg je voor échte veranderingen op de werkvloer?

Niet zo gek dat juist dit soort thema’s worden aangereikt. Het onderwerp werk/privébalans speelt bijvoorbeeld bij ontzettend veel werkenden. Uit het recente trendrapport van Nationale Nederlanden (juni 2023) komt naar voren dat een verstoorde werk-privébalans (samen met personeelstekort) de belangrijkste oorzaak is van werk-gerelateerde psychische klachten.
Ook de vragen rond re-integratietrajecten leiden niet tot verbazing. In deze trajecten gaat gewoonweg nog steeds veel mis. Er zijn nog altijd leidinggevenden die van zo’n hersteltraject een functioneringstraject maken. En ook terugkerende medewerkers maken het niet altijd gemakkelijk om een heldere lijn met elkaar te kunnen uitzetten.

Natuurlijk willen we komen tot die échte veranderingen op de werkvloer. In de praktijk blijkt dat echter vaak weerbarstiger dan gedacht. Er is daarin wel een parallel te trekken met ons individuele gewoontegedrag waarover we in #werkdrukdrukdruk aflevering nummer 11 spraken. Ook in organisatorische verbanden is er sprake van collectief gewoontegedrag. Het kan helpen om met die ogen naar die organisatorische weerbarstigheid te kijken.

En, in deze aflevering passeren uiteraard ook weer de nodige nieuwtjes. Onder andere een opvallend bericht uit de PW van juni onder de titel ‘Kabinet gaat taboe op overgangsklachten aanpakken’. De ministers Kuipers (Volksgezondheid) en Van Gennip (Sociale Zaken) constateren dat er meer kennis nodig is over dit onderwerp (onder vrouwen, werkgevers, artsen). Onderzoek van RIVM laat zien dat één op de drie werkende vrouwen aangeeft dat zij door hun klachten hun werk minder goed kunnen doen. Er moet o.a. een handreiking komen voor werkgevers en werknemers en een richtlijn voor bedrijfsartsen. Goed natuurlijk dat hier aandacht voor is. Opvallend dat dit vanuit het kabinet gebeurt.

Genoeg te beluisteren dus. Enjoy!

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast
Uit De Thema Wellbeing & Vitaliteit

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.