Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#29 Familie aan de coachtafel

Ook in werkgerelateerde coaching komt iemands familie soms (figuurlijk) mee naar de coachtafel. In de persoon zelf, door de invloed van ouders, opvoeding, afkomst. Maar ook in de omstandigheden van een coachee (diens zorg voor een gezin of voor familieleden). Vastlopers die in de privé setting ontstaan, komen simpelweg mee naar het werk en zijn daarom onderwerp van het coachgesprek. Hoe dan precies... luister maar!

Podcast is beschikbaar voor Leden

Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Invloed van familie komt aan de werkgerelateerde coaching tafel (grofweg) op twee manieren langs:
– in de persoon zelf, via de invloed die ouders, opvoeding, afkomst etc. hebben gehad op wie iemand is geworden en hoe hij/zij met allerlei zaken omgaat
– in de omstandigheden van een coachee, door de zwaarte van zorgtaken thuis, door de extra belasting van mantelzorg maar bijvoorbeeld ook door iemands rouw- en verlieservaringen binnen de familiekring

Een coach die met deze onderwerpen aan de slag gaat, heeft bij voorkeur een specialistische opleidingsachtergrond die hem/haar geschikt maakt voor deze wat zwaardere problematiek. Toch zal ook zo’n opgeleide coach zich vrijwel altijd beperken tot de minder gecompliceerde versies van deze problemen. Dat wil zeggen dat de coach de grens trekt bij persoonlijkheidsstoornissen, bij een samenloop van meer dan twee verschillende problemen tegelijk en in geval van (vermoede) familietrauma’s. Dan is doorverwijzing naar gezins/familietherapeuten op z’n plaats of inschakeling van experts in familieopstellingen en gespecialiseerde rouw- en verliesbehandelaars.

Als er sprake is van minder gecompliceerde familiezaken kan er in een werkgerelateerd coaching traject veel passends en effectiefs worden ingezet. Systemische oefeningen, tafelopstellingen, opdrachten uit de koker van ACT (Acceptance and Committment Therapy). Dit alles kan een enorme bijdrage leveren om iemand beter (en soms figuurlijk 10 kilo lichter) in zijn/haar werk te laten staan.

Uiteraard in deze podcastaflevering nog veel meer hierover. En ook nog een leerzaam (grappig) intermezzo over ChatGPT. Luisteren maar!

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast
Uit De Thema Wellbeing & Vitaliteit

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.