Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#39 Over wat je als team tegen werkdruk kunt doen

In deze aflevering komen vier manieren langs om met een team de werkdruk te lijf te gaan. De werkvormen variëren van zéér eenvoudig tot iets complexer. Dat laatste is weleens nodig als een team helemaal is kwijtgeraakt 'waar ze eigenlijk van is'. Voordeel van gezamenlijk aan de slag gaan, mét een aantrekkelijke werkvorm, is dat er gelijkgerichte energie vrijkomt.
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

We besteden in de podcast vaak aandacht aan het individu en wat die kan doen om zich te wapenen tegen te hoge druk. Maar ook een team kan zich gezamenlijk leren wapenen. Vandaar in deze aflevering een aantal praktische werkvormen die hier op een positieve manier aan bijdragen. Van heel eenvoudig tot iets complexer.

Bij het kiezen van de juiste werkvorm is het van belang om van tevoren te bedenken:
hebben verschillende teamleden last van verschillende soorten druk op uiteenlopende momenten? Of is inmiddels echt wel duidelijk dat het team te veel taken heeft die in te weinig tijd (en/of met te weinig mensen) moeten worden uitgevoerd?

Wat ook aan de hand kan zijn is dat een afdeling in de loop der jaren veel zaken erbij is gaan doen. Waar men eigenlijk écht van is, is vertroebeld geraakt. Terwijl tegelijkertijd de hoeveelheid werk steeds vaker over de schoenen begint te lopen. Met als gevolg dat de klanten – die eerst nog heel blij waren met alle extra services – nu toch steeds kritischer worden over langere wachttijden en hogere fout-percentages.

Zo’n situatie kan goed worden ingestoken met een sessie op basis van de principes van Daniel D. Ofman (Bezieling en kwaliteit in organisaties). Het werken met onder meer zijn kernkwaliteiten, geeft de nodige positieve handvatten voor álle teamleden. Dit maakt het gezamenlijk hiermee aan de slag gaan, de moeite waard voor iedereen. De opbrengst van zo’n soort sessie is dat men gezamenlijk opnieuw bepaalt wat de gebundelde kracht en energie van de groep is. Ook de grenzen die er zijn aan het gezamenlijke aanbod kunnen dan opnieuw worden bepaald.

Luister maar voor meer naar deze 39e aflevering!

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.