Tags: burnout, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#4 Over goed slapen en waarom dit relevant is voor werkgevers

Deze aflevering gaat over het belang van goed slapen en waarom dit relevant is voor werkgevers. Het speelt een rol bij het ervaren van werkdruk. Het is daar zowel het gevolg als soms ook de oorzaak van. Bijvoorbeeld als mensen door privé sores slecht slapen en hun werk minder goed aan kunnen. Sowieso is het een katalysator van klachten. Slecht slapen vergroot de kans op uitval door overspanning en is daarmee echt iets waar werkgevers alert op moeten zijn.

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Podcast is beschikbaar voor Leden

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Wat is goed slapen eigenlijk? Het gaat vooral om het bereiken van de zogenaamde ‘diepe slaap’ – dit is hét deel van de slaap dat zorgt voor onze rust en ons herstel. Dit vindt plaats doordat tijdens onze slaap onze ervaringen worden verwerkt en onze hersenen (als het ware) worden schoongemaakt. Die diepe slaap gaat gepaard met cycli van 1,5 uur die je gedurende de nacht 5 a 6 keer moet kunnen doormaken. Vandaar dat de brandbreedte voor het aantal uren slaap per nacht tussen de 7,5 a 9 uur is.

Mensen die onder druk staan door werk- of privé-oorzaken, rapporteren vaak dat ze niet goed inslapen of dat ze tijdens de nacht ineens wakker worden en gelijk helemaal ‘aan’ staan. Als zo’n slecht slaappatroon zich een tijdlang herhaalt, raakt iemand (uiteraard) steeds vermoeider en geprikkelder. Slaapproblemen zijn daardoor ook (mede) veroorzaker van nog meer klachten en problemen. Als zoiets maandenlang gaande is zal dit vrijwel zeker tot een volledige burn-out leiden.

Zaak dus, om de eventuele slaapproblemen van medewerkers in de gaten te houden. Als iemand keer op keer gapend op het werk verschijnt is het helemaal niet gek om daar eens wat op door te vragen. Als zo’n gesprek op een zorgzame wijze wordt ingestoken, zullen de meeste mensen geneigd zijn om te vertellen wat hen scheelt. Er zijn dan best wat huis/tuin/keuken-adviezen te geven waar iemand al enigszins mee geholpen kan zijn. Het zorgen voor een goede slaap hygiëne is bijvoorbeeld vaak al een eye-opener voor veel mensen. Dit houdt in dat je tijdens de avonduren maatregelen treft voor een goede nachtrust. Niet nog laat aan de koffie of wijn gaan, geen grote (sport)inspanningen meer leveren en ook zorgen voor een rustige (en vooral werkvrije!) slaapkamer. In het aanbod van menig arbodienst en/of zorgverzekeraar is meestal goede informatie te vinden over slapen waar je mensen op kunt wijzen. Maar naast helpzame informatie en adviezen is het van belang om op zoek te gaan (iemand zelf op zoek te laten gaan) naar de eventuele diepere oorzaken achter de slaapproblemen. Slecht slapen is vrijwel altijd een symptoom en een goede aanleiding om een slechte slaper aan het denken te zetten over het eigen welzijn en wat daaraan schort.

Over Melissa Schouman

Melissa Schouman, ontwikkelaar en eigenaar van de Burnoutaanpak & preventie. Een gecombineerde vorm van coaching en advisering op gebied van mentaal ziekteverzuim bij organisaties. Met haar langjarige werkervaring als HR manager en haar gespecialiseerde (stress- en burnout) coaching achtergrond, biedt zij concrete en zelfversterkende oplossingen voor medewerkers en hun organisaties.

Tags: burnout, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE