Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#46 Over de kunst van vakantievieren

'De kunst van het vakantievieren' van A&O psycholoog, onderzoeker en professor Jessica de Bloom, levert vele inzichten en ideeën voor het optimaliseren van je vakantie-ervaringen. Met als doel: de positieve effecten van vakantievieren – verbeterd welzijn en verhoogde bevlogenheid – te maximaliseren. Welke slimmigheidjes kun je vooraf, tijdens en na je vakantie toepassen voor meer effect…
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

We zitten nog net in het staartje van de meivakantie en de zomervakantie komt naderbij… Een mooi moment om gelijk dingen uit deze aflevering toe te passen en – richting de zomervakantie – bewuster te gaan inzetten. Waarom? Omdat de positieve effecten van ‘een bewuste periode los van werk’ vaak maar kort beklijven. Terwijl verbeterd welzijn en verhoogde bevlogenheid het toch meer dan waard zijn om zo lang mogelijk van te profiteren! Voorafgaand aan je vakantie, en uiteraard ook tijdens en na afloop, kun je diverse dingen doen om je ervaringen te verdiepen en de effecten te maximaliseren.

Het helpt bijvoorbeeld om de vakantiemomenten, die je in een jaar wilt genieten, alvast ruim van tevoren in te plannen. Op die manier kun je er meer naar toe leven en al goed bedenken wat je fijn vindt om te gaan ervaren. Je kunt gaan lezen over je bestemming en er al vakantieachtige gevoelens bij krijgen. Dichter naar de vakantie toe is het van belang om bijtijds (!) los te komen van je werk- en privé verplichtingen. Niet hijgerig doorrennen tot vlak voordat het ‘grote moment van vrijheid’ aanbreekt. Daar kunnen we onszelf echt ‘vakantieziek’ mee maken. Oplopende spanning juist in die laatste weken, op een maniakale manier onze overvolle actielijstjes afwerken… Hét recept voor pre- vakantie hoofdpijn en zelfs voor spontane hartklachten, als die vakantie dan eindelijk begint. Besteed je tijd liever aan het regelen van een goede en tijdige overdracht en het rustig afbouwen van je werk in die laatste dagen.

Eenmaal in de vakantie aangeland is het verstandig om eventuele torenhoge verwachtingen ietsjes te temperen en vooral goed stil te staan bij waar JIJ behoefte aan hebt. Dit blijkt dé belangrijkste voorwaarde te zijn voor fijne vakantie-ervaringen: dat je zo veel mogelijk kunt doen waar JIJ zin in hebt. Bedenk daarbij dat – ondanks je ‘toeleven naar’ en je rustige afbouw – het altijd een paar dagen duurt voordat je je optimale vakantiedag te pakken hebt. En weet ook dat je jezelf kunt aanleren om je ervaringen écht te ‘savoren’… Wat dat is en wat je nog meer kunt doen? Luisteren maar naar deze aflevering!

Voor contact en/of reacties?
https://www.linkedin.com/in/melissa-schouman-b3610211/
[email protected]

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.