#47 Over generatieverschillen op de werkvloer
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.
Soms gaan de ‘verwijten’ over en weer: oudere generaties bestempelen jongere generaties als lui en veeleisend. En andersom vinden jongeren die ouderen maar hiërarchisch ingesteld en vastzittend in hun aloude systemen. Met name Babyboomers (geboren tussen 1946 en 1964) en Generatie Z (tussen 1996 en 2012) botsen soms stevig. Daarnaast hebben veel organisaties sowieso moeite om Gen Z-ers binnen te halen en ze vast te houden omdat ze als ‘ongrijpbaar’ worden ervaren.
Hoog tijd om meer te weten te komen over generaties. Te beginnen met ‘wat vormt nu eigenlijk een generatie’? Belangrijkste gegeven is het gesternte waaronder iemand zijn/haar tienerjaren heeft beleefd. En dan specifiek de economische stand van het land en de belangrijkste gebeurtenissen en thema’s tijdens die vormende jaren.
Als je door die bril naar de wrijving tussen Babyboomers en Gen Z kijkt, wordt er ineens veel meer helder. Babyboomers zijn kinderen van de wederopbouw en de verzorgingsstaat. Zij zagen de welvaart groeien en deden daarvoor ook zelf de nodige duiten in het zakje. Hierdoor hebben zij een sterk geloof in de maakbaarheid van de samenleving gekregen. Generatie Z maakt in ‘hun’ periode crisis na crisis na crisis mee. Welvaart technisch gaat het nog niet eens zo slecht, maar er overkomt ons wel van alles en een aantal zaken draaien gewoonweg vast. Denk aan de bankencrisis, Corona, huisvesting, klimaat, om er maar een paar te noemen. Deze generatie zag, en ziet nog steeds, met eigen ogen dat de autoriteiten deze zaken maar moeizaam weten op te lossen. Ook hun (Generatie X) ouders lukt het niet om hen zodanig te beschermen en te begeleiden, dat ook zij het weer beter gaan krijgen dan de vorige generatie. Niet zo gek dus dat Gen Z niet veel op heeft met hiërarchie, bij voorkeur een eigen plan trekt en veel heil ziet in gelijkwaardige netwerken om mee samen te werken en van te leren.
Een interessant, actueel onderzoek van TNO laat overigens zien dat – als het gaat om de welzijnsinvloed van de tijd waarin wij nú leven – álle generaties last hebben van toegenomen spanningen en meer psychisch verzuim. Maar ook kunnen we zien dat de jongste categorie werkenden (tussen 25 en 35 jaar) in enkele jaren tijd, het meest is gegroeid in dat psychische verzuim! Genoeg redenen om tot betere inzichten en nog scherpere oplettendheid te komen met elkaar. Deze podcast helpt daar al een beetje bij. Luisteren maar!
Interessante bronnen voor meer informatie:
- https://www.jos-ahlers.nl
- https://mtsprout.nl
- https://www.tno.nl/nl/newsroom/2024/05/generatie-mentale-gezondheid-werk/
Voor contact en/of reacties?
https://www.linkedin.com/in/melissa-schouman-b3610211/
[email protected]
Bezoeker!
Laatste nieuws
Vacatures
Kalender
Kennis
Blijf op de hoogte
WORD LID
Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
PUBLICEER
Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.