Tags: , , , ,

#5 Over de drie bouwstenen voor een gezonde organisatie

Een gezonde organisatie is aantrekkelijk om voor te werken. Met drie belangrijke bouwstenen bouw je zo’n soort organisatie. Zoek de kracht van je organisatie en doe dit samen met je medewerkers.

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Podcast is beschikbaar voor Leden

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Een gezonde organisatie is aantrekkelijk om voor te werken. Het is een plek waar medewerkers ‘aan’ staan en waar ze weten dat hun werk ertoe doet. Dit leidt tot laag verzuim, goede productiviteit, prettige dienstverlening en tevreden klanten. Met drie belangrijke bouwstenen bouw je zo’n soort organisatie. En een bestaande organisatie kun je eraan toetsen. Zoek de kracht van je organisatie en doe dit samen met je medewerkers. Dit is op zich al verbindend en energiegevend.

Is deze aflevering eigenlijk vooral interessant voor werkgevers? Nee hoor, ook voor werknemers is het goed te weten wat nu precies een gezonde organisatie maakt. Dat zijn namelijk aantrekkelijke organisaties om voor te werken!
Deze organisaties hebben drie belangrijke aspecten heel goed voor elkaar: ze zijn doelgericht, ze kenmerken zich door hun menselijkheid en hebben een flinke mate van aanpasbaarheid.
Een duidelijk doel waar je gezamenlijk aan kunt werken is een van de belangrijkste verbinders in een organisatiesysteem. Het trekt meestal ook het personeel aan dat bij zo’n doel past. Het is zeer motiverend om aan mee te werken. En dus zijn organisaties die zich helder en stevig neerzetten op verschillende manieren in het voordeel.
Maar ook het op een menselijke manier aandacht besteden aan je mensen (met oog voor hun verschillen) loont! En daar valt nog wel het nodige aan te verbeteren. 73% van de werkgevers heeft bijvoorbeeld het idee dat ze op het gebied van welzijn, goed met hun werknemers in gesprek zijn. Maar slechts 37% van de werknemers is het daarmee eens.
Het derde aspect – aanpasbaarheid – houdt in dat een gezonde organisatie goed op de hoogte is en blijft van de ontwikkelingen waar zij al dan niet in mee moet bewegen. Idealiter vinden hierover regelmatig kennisuitwisselingen binnen de organisatie plaats. Medewerkers vinden dit vaak heel interessant en het stelt ze ook gerust als hun organisatie ‘de zaken goed volgt’. Dit betekent overigens niet dat organisaties ook daadwerkelijk en voortdurend met álles moeten meebewegen. Maar door zaken goed te volgen en te delen met het personeel, kunnen er goede en gezamenlijke afwegingen worden gemaakt.

Tags: , , , ,
Ook Interessante Podcast

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper De waardevolle organsiatie

whitepaper arbeidsmarkt
In dit whitepaper staan HR en HRM gerelateerde onderwerpen omtrent de Arbeidsmarkt

Registreer je als lid

Bekijk het HRcommunity Festival magazine hier!

Gratis HR-bureaukalender 2023

Upload content hier!

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

HR Manager – OPRA Turbines

Boek

Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken -

Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken

Kalender

Word een Online Learning Expert | SkillsTown

Whitepaper

Houd medewerkers binnenboord, via een positieve leercultuur

Houd medewerkers binnenboord, via een positieve leercultuur