Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#6 Over hoe stress- en burnoutcoaching in de praktijk werkt

In deze 6e aflevering leggen we stress- en burnoutcoaching onder de loupe. Hoe ziet zo'n coaching traject er nu eigenlijk in de praktijk uit en wat gebeurt daar allemaal in? Vanaf het moment van aanmelden tot de fase waarin de terugkeer naar werk (en de match mét dat werk) de nodige aandacht vraagt; we lopen het hele traject op praktische wijze door. Inclusief vragen en oefeningen die daarbij horen.

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Podcast is beschikbaar voor Leden

Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

In deze 6e aflevering leggen we stress- en burnoutcoaching onder de loupe. Hoe ziet zo’n coaching traject er nu eigenlijk in de praktijk uit en wat gebeurt daar allemaal in? Vanaf het moment van aanmelden tot de fase waarin de terugkeer naar werk (en de match mét dat werk) de nodige aandacht vraagt; we lopen het hele traject op praktische wijze door. Inclusief vragen en oefeningen die daarbij horen.

Een algemene manier om coaching te duiden luidt: mensen helpen zichzelf te helpen. Mensen kunnen weleens vastlopen in hun eigen pogingen om (iets) te veranderen. Een coach biedt ondersteuning om uit zo’n vastloper te raken zodat de coachee wél aan de door hem/haar gewenste verandering kan gaan werken.
Bij stress- en burnoutcoaching is er meestal sprake van een acute vastloper die zich ook nog eens mentaal en fysiek uit. Dit maakt het extra noodzakelijk om het coaching traject rustig (maar gestaag) op te bouwen. Omdat coachees vaak kampen met grote vermoeidheid en een scala aan andere klachten, is het van belang om daar allereerst aandacht aan te besteden. De stress- en burnoutcoach fungeert hierin niet als diagnosticus dus deze checkt allereerst of er al contact is geweest met een arts. De conclusie dat iets ‘vast wel psychosomatisch zal zijn’ moet niet te snel worden getrokken.
Nadat er ruim de tijd is genomen voor kennismaking/intake volgen er verschillende fasen (met bijbehorende vragen en oefeningen) in het coaching traject: 1. De nodige psycho-educatie zodat coachee verbanden gaat zien tussen ongezonde patronen en bepaalde klachten 2. De vraag: hoe is het NU thuis en op het werk en hoe kunnen daarin al verlichtingen/verbeteringen worden aangebracht 3. Energie-opbouw (gedurende het hele traject is hiervoor aandacht) 4. Leren omgaan met stress & emoties 5. Versterken van competenties zoals assertiviteit of timemanagement 6. Stilstaan bij drijfveren en talenten (match met het werk).
Stress- en burnoutcoaching kan zeer behulpzaam zijn voor medewerkers die nog ziekgemeld staan en die weer gaan terugkeren naar het werk. Juist dan luistert het nauw hoe die re-integratie precies wordt ingevuld en hoe de medewerker daar zelf ook vorm aan kan geven. Stress- en burnoutcoaching geeft daarbij een stevige steun in de rug voor zowel werknemer als werkgever.

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE