Tags: burnout, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#8 Over re-integratie bij psychisch verzuim; de do’s en de don’ts

Deze 8e aflevering van (werk)drukdrukdruk gaat over de do's en don'ts bij re-integratie na psychisch verzuim. Hier valt namelijk veel winst in te behalen. Letterlijke kostenwinst door een gestagere terugkeer van een zieke medewerker met zo min mogelijk kans op terugval. Maar hoe doe je dat precies?

Podcast is beschikbaar voor Leden

Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

De kosten van een verzuimende medewerker bedragen tussen de 250 en 400 euro per dag. Ook is bekend dat hoe langer een medewerker thuis is, hoe groter de kloof naar het werk wordt. Dit geeft gelijk al aan hoe belangrijk het is om aan de knoppen van goede en gezonde re-integratie te draaien. In de praktijk zien we het vaak op twee manieren fout gaan.

  1. De re-integratie wordt te kort door de bocht aangepakt – in 1e instantie weinig contact over wat er aan de hand is (weinig inzicht en begrip) – vervolgens de nodige druk om de medewerker snel terug te laten keren – weinig tot geen begeleiding daarbij –
    Arbodienst komt vooral met opbouwschema in uren – er wordt niet of onvoldoende gekeken naar de passendheid van de activiteiten – de terugkeer hapert en er is groot risico op herhaling van uitval.
  2. De re-integratie wordt te voorzichtig aangepakt – het beeld (in feite een selffulfilling prophecy) dat zo’n terugkeer misschien wel 9 maanden kan duren… – hoe langer weg van het werk hoe hoger de terugkeer-drempel – medewerker krijgt steeds sterker een beeld van ‘dat gevaarlijke werk dat ziek heeft gemaakt’.

Het is dus belangrijk om het midden te vinden tussen tijdig en regelmatig contact met de uitgevallen medewerker en dit contact informerend/polsend en zeker niet pushy te laten zijn. Ook in de verzuimbegeleiding is het van groot belang om goed af te spreken welke werksoorten passend zijn tijdens het re-integratietraject. Je voorkomt daarmee dat het traject 2 stappen voorwaarts en vervolgens 3 stappen teruggaat.

Dit en nog veel meer in deze aflevering van (werk)drukdrukdruk!

Tags: burnout, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE