Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#9 Over de kracht van mindfulness en ACT

We nemen deze keer twee methoden onder de loupe. Methoden die effectief zijn gebleken om in te zetten bij mensen met spanningsklachten. Zowel mindfulness als diverse vormen van gedragstherapie (waaronder ACT), worden regelmatig onderzocht op hun effectiviteit.

Podcast is beschikbaar voor Leden

Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Het is best moeilijk om de effectiviteit van (zelf)hulpmethoden te bewijzen. Het is niet zoals bij medicijnen-onderzoek waarbij je op een vrij zuivere wijze met placebo’s kunt werken. Bij het toepassen van methoden kun je er slechts voor kiezen om (ter vergelijking met de methode die je wilt onderzoeken) of géén of een heel andere methode in te zetten. In al deze gevallen zullen de verwachtingen die iemand daar dan bij heeft, een veel grotere rol spelen dan bij een zuivere placebo-toepassing. Of je een placebo of het echte medicijn krijgt weet je bij de zuivere toepassing niet, waardoor de verwachtingen op gelijk niveau zijn. Dat je geen of een andere (zelf)hulpmethode aangeboden krijgt en ondergaat, kun je simpelweg niet ‘niet-weten’. Toch is er voor mindfulness en cognitieve gedragstherapie zoals ACT, goed genoeg bewijs dat ze werken bij spanningsklachten. Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap onderschrijft dit in haar richtlijnen bij overspanning en burn-out. Met name de gerichtheid van deze methoden op ‘coping’ en zelfmanagement, vindt het Genootschap een belangrijk pluspunt.

Toch zal er in een coaching traject altijd worden gekeken of een methode ook geschikt is voor een specifieke persoon. Als een en ander te ver van iemand af staat, is de kans groot dat het alsnog niet werkzaam genoeg gaat zijn. Het is dus zoeken naar maatwerk waarbij er ook veel mogelijkheden zijn om de methoden een stuk laagdrempeliger te maken. Zo kan het geven van aandachtsoefeningen in het dagelijks leven (bijvoorbeeld tijdens het huishouden o.i.d.) veel beter bij iemand aanslaan dan ‘het beoefenen van mindfulness’. Terwijl het natuurlijk om dezelfde vaardigheid en werking draait.

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE