Tags: , , , ,

#1 Over het belang van heldere definities

De begripsverwarring rondom werkdruk, stress en burnout helpt niet bij het herkennen, aanpakken en voorkomen van de problemen. Als we preciezer weten hoe het zit, komen we sneller tot betere oplossingen. In deze eerste aflevering aandacht voor een aantal basisbegrippen.

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Podcast is beschikbaar voor Leden

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

De begripsverwarring rondom werkdruk, stress en burn-out helpt niet bij het herkennen, aanpakken en voorkomen van de problemen. Als we preciezer weten hoe het zit, komen we sneller tot betere oplossingen.

Vaak wordt werkdruk bijvoorbeeld in één adem genoemd met stress. Maar het zit iets genuanceerder in elkaar. Stress is een veel algemener begrip dan hoe het vaak gebruikt wordt. Het is in de eerste plaats gewoon de prikkel die we nodig hebben om in actie te komen. Waar het in relatie tot werkdruk vaak over gaat is de ongezonde stress die ontstaat als we voortdurend het gevoel hebben dat we in actie moeten komen. Met andere woorden: dat die prikkels in de weg komen te staan van onze behoefte aan rust en herstel.

Het is daarnaast overigens ook goed om ons te realiseren dat er altijd al sprake is geweest van werkdruk. Tijdens het industriële tijdperk was dit alleen veel fysieker door lichamelijk zwaar werk, ongezonde omstandigheden en lange werkdagen. Tegenwoordig doet werk een zwaarder mentaal beroep op ons en is de combinatie werk/privé voor veel mensen ingewikkelder geworden. Er is in het ziekteverzuim van werknemers duidelijk een groter accent komen te liggen op psychisch verzuim; vaak mede veroorzaakt door werkdruk. Uit cijfers van TNO blijkt bijvoorbeeld dat 35% van de werknemers bij hun ziekmelding aangeven dat werkdruk een rol heeft gespeeld.

Er zijn dus al redenen genoeg om goed naar werkdruk en psychisch verzuim te kijken en daar de nodige actie op te ondernemen. Maar wat er in de berichtgeving rondom dit soort cijfers vaak gebeurt is dat het label burn-out op van alles en nog wat wordt geplakt. Met dit label – vooral gebruikt als snelle klik-beet – wordt de zaak nóg ernstiger voorgesteld dan deze al is. Een burn-out is namelijk een zeer ernstige vorm van uitputting die (gelukkig) helemaal niet zo vaak voorkomt. Ongeveer bij 2 % van de werkende beroepsbevolking wordt officieel een burn-out-diagnose gesteld. En dit is de laatste jaren ook een redelijk stabiel percentage gebleven.

In de eerste aflevering van (werk)druk druk druk een pleidooi voor preciezere en meer genuanceerde informatie. Zo weten we beter waar we het nu écht over hebben en hoe we dit met elkaar kunnen aanpakken.

Over Melissa Schouman

Melissa Schouman, ontwikkelaar en eigenaar van de Burnoutaanpak & preventie. Een gecombineerde vorm van coaching en advisering op gebied van mentaal ziekteverzuim bij organisaties. Met haar langjarige werkervaring als HR manager en haar gespecialiseerde (stress- en burnout) coaching achtergrond, biedt zij concrete en zelfversterkende oplossingen voor medewerkers en hun organisaties.

Tags: , , , ,
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE