Tags: burnout, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#2 Over het vroeg signaleren van te veel stress

Vroegtijdige signalering van te veel stress helpt problemen voorkomen. Dit geldt zowel voor individuen als voor de organisatie als geheel. Individuen hebben er baat bij om beter naar hun eigen lijf te luisteren. Daar zijn we niet zo goed in. En wie binnen een organisatie z'n zintuigen goed gebruikt, kan ook veel te weten komen.

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Podcast is beschikbaar voor Leden

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Vroegtijdige signalering van te veel stress helpt problemen voorkomen. Dit geldt zowel voor individuen als voor de organisatie als geheel. Individuen hebben er baat bij om beter naar hun eigen lijf te luisteren. Daar zijn we niet zo goed meer in. En wie binnen een organisatie z’n zintuigen goed gebruikt, kan ook veel te weten komen.

Ongezonde stress vroegtijdig signaleren werkt het allersterkst als mensen dit bij zichzelf kunnen aanvoelen. Ons lichaam kan ons daarbij helpen. Te veel stress geeft vaak al klein fysiek ongemak; klachtjes die je bij jezelf kunt opmerken. Dit kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan een stijve nek of pijnlijke schouders maar ook aan verkoudheden die steeds terugkomen of aften in je mond. Bij die fysieke klachtjes moet je wel een beetje opletten dat je niet te snel concludeert ‘het zal wel stress zijn’. Soms is het toch verstandig om eerst even langs de huisarts te gaan. Een ander type klachten zit op het emotionele vlak. Je kunt overgevoeliger zijn dan normaal: emotioneler, sneller boos. Ineens huilen bij iets heel gewoons op tv, snauwen tegen je partner. Wat ‘gestreste’ mensen ook vaak aangeven is dat hun hoofd omloopt van alles wat ze nog moeten doen. En dat ze zich daardoor minder kunnen focussen. Ook dat is zo’n vroegtijdig signaal van je lijf.

Een paar dingen die mensen kunnen doen om stress vroegtijdig te signaleren:

Start eens met een paar keer per dag diep ademhalen – even heel bewust met je aandacht bij je ademhaling blijven en kort stilstaan bij hoe je er op dat moment aan toe bent. Deze tip is natuurlijk niet voor de bedreven mindfulness-beoefenaar maar echt bedoeld voor mensen die dit soort dingen niet vaak doen. Een grotere (over)gevoeligheid heb je zelf meestal minder goed door. Let dus goed op wat je van je omgeving hierover terugkrijgt. Je kunt vervolgens de neiging hebben om in de verdediging te schieten tegen de spiegel die de ander je voorhoudt. Probeer er op z’n minst even voor open te staan wat er tegen je wordt gezegd. Je hoeft dan nog niet meteen de ander gelijk te geven. Je kunt ook zeggen dat je er de komende tijd wat meer op zult letten bij jezelf.

Binnen een organisatie is het vroegtijdig signaleren van stress zeker ook mogelijk. Observeer wat je om je heen ziet. Strakke gezichten en haastige passen in de wandelgangen, weinig lachen en humor, in overleggen de neiging om elkaar steeds vliegen af te vangen? Gaat het slechts om enkele momenten waarop dit te zien is dan zegt dat nog niks. Maar blijkt dit een standaard organisatierepertoire te zijn, dan is nader onderzoek geboden. Ook managers en collega’s kunnen dingen aan elkaar merken: meer geklaag in de wandelgangen, minder animo voor sociale activiteiten, vaker de snor drukken bij het werkoverleg, alleen nog maar thuis willen werken… Dit zijn allemaal goede redenen om op onderzoek uit te gaan. Bijvoorbeeld om één op één gesprekken hierover te voeren of in een werkoverleg het gezamenlijke gesprek te openen over ‘hoe we vinden dat het gaat’. Dit laatste is sowieso een aanrader om vaker te doen. In de dag- of weekstart even aandacht voor hoe we erbij zitten. Hoe vaker je dit samen doet hoe normaler het wordt.

Over Melissa Schouman

Melissa Schouman, ontwikkelaar en eigenaar van de Burnoutaanpak & preventie. Een gecombineerde vorm van coaching en advisering op gebied van mentaal ziekteverzuim bij organisaties. Met haar langjarige werkervaring als HR manager en haar gespecialiseerde (stress- en burnout) coaching achtergrond, biedt zij concrete en zelfversterkende oplossingen voor medewerkers en hun organisaties.

Tags: burnout, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE