Tags: behandelaar, burnout, psychisch verzuim, stress, verzuim

7 belangrijke selectiecriteria bij de keuze voor een behandelaar

Het aantal behandelaars van psychische klachten zoals burn-out neemt bijna dagelijks toe. Zie je door de bomen het bos niet meer? Ellen Botman, CEO van Happy Brain® Clinics en stress-expert, deelt zeven selectiecriteria bij de keuze voor een behandelaar.

Ernst van psychisch verzuim

Psychisch verzuim is niet alleen vervelend op individueel niveau, maar voor organisaties ook bijzonder kostbaar. “Werknemers verzuimen steeds vaker en langer: inmiddels gemiddeld 4,5 maanden bij psychische klachten en 9,5 maand bij een burn-out. Daar zijn flinke kosten aan verbonden: een bedrijf met 1.000 werknemers maakt jaarlijks 9,1 miljoen euro aan kosten door psychisch verzuim, berekende TNO. Daarbij is het psychisch leed dat deze professionals moeten doormaken niet in geld uit te drukken. Hoog tijd dat bedrijven slimmer omgaan met psychisch verzuim.”

“De behandelingsduur van ernstige stressklachten of een burn-out is nu zo lang, dat niet behandelen even effectief is. Dat komt onder meer door de wildgroei aan behandelingen en behandelaars. Iedereen mag zich namelijk burn-outcoach of vitaliteitscoach noemen, maar lang niet iedereen weet welke behandeling werkt. Doorgaans worden burn-outs en ernstige stressklachten behandeld door gesprekstherapie, cognitieve gedragstherapie of medicatie”, aldus Botman. Met deze aanpak steeg het landelijk aantal verzuimdagen door psychische klachten naar 290 dagen , terwijl dit in 2016 nog 167 dagen was. De stressgerelateerde verzuimkosten voor de werkgever zijn in twee jaar tijd gestegen van €2,5 miljard naar €3,1 miljard. Verzuim van een jaar of langer, of een tweede of derde burn-out, zijn geen uitzondering. Het aantal mensen met burn-out klachten bedraagt inmiddels 1,3 miljoen per jaar. “Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg. Tijd voor een nieuwe en bewezen aanpak.”

De oplossing ligt in het onbewuste brein

Botman: “De onderliggende gedachte bij veel behandelingen is dat psychische klachten of een burn-out rationeel valt te behandelen. Bij veel stress maakt iemand echter zoveel stress-hormonen aan, dat de neo cortex minder goed gaat functioneren. Daarmee gaat het rationele vermogen achteruit en lukt helder nadenken en zelfreflectie toepassen niet meer. Drie op de vier mensen met een burn-out zag dat zelf niet aankomen en werd er voor hun gevoel door overvallen. Dat laat goed zien hoe slecht we tot zelfreflectie in staat zijn als we ernstige stressklachten ervaren.”

Volgens Botman is voor een goede behandeling van stress en burn-outs inzicht nodig in de werking van de hersenen. 95 procent van ons gedrag komt uit het onbewuste deel van onze hersenen. Daar zetelt de automatische piloot, die een grote rol speelt bij ons doen en laten. Denk bijvoorbeeld aan iemands gewoontes, vooroordelen, gedragspatronen en opvoeding; die zijn allemaal opgeslagen in het onbewuste brein. Een effectieve behandeling van psychisch verzuim richt zich op dit onbewuste gedeelte van de hersenen.”

Checklist voor behandelaar

“Het is een probleem dat veel HR-managers en ARBO-diensten zullen herkennen: het grote aantal aanbieders dat claimt een effectieve behandeling voor psychisch verzuim te bieden of slimme oplossingen te hebben om verzuim te voorkomen. Daardoor zie je door de bomen het bos niet meer. Of het is niet helder op welke criteria geselecteerd moet worden. Om een zorgvuldige keuze te maken uit dit oerwoud van behandelaars en behandelingen, is een lijstje met criteria en aandachtspunten zeer bruikbaar”, aldus Botman.

Ze raadt aan om, bij de keuze van een behandelaar, de volgende vragen te stellen:

1. Heeft de zorgaanbieder een onderbouwd trackrecord? Welke resultaten kan het bedrijf overleggen?

2. Werkt de behandelaar op basis van actuele, gevalideerde neurowetenschappelijke kennis? Actuele inzichten uit de neurowetenschap, zoals bijvoorbeeld kennis over neuroplasticiteit en spiegelneuronen, dragen bij aan de behandeling van psychische klachten. Zorgaanbieders die dat negeren, leveren nooit optimale resultaten.

3. Werkt de behandelaar met erkende therapeuten die opgenomen zijn in een kwaliteitsregister, en lid zijn van een beroepsorganisatie die een Permanent Educatie-programma heeft? Dan weet je dat de behandelingen kwalitatief goed zijn en dat de kennis van de behandelaars up-to-date wordt gehouden.

4. Gaat de behandelaar voor ‘praten en coachen’ of gaat de behandelaar met het onbewuste brein aan de slag? In het eerste geval weet je dat de behandelingen onnodig lang zullen duren, want daarvan is genoegzaam bekend dat het bij psychische klachten niet effectief is.

5. Levert de behandelaar individuele programma’s op maat van de cliënt? Of is het ‘one size fits all’-oplossing? Het eerste is bij het behandelen van stressklachten en ander psychisch leed een must.

6. Wordt de effectiviteit van de behandeling geobjectiveerd, bijvoorbeeld door een meting voor en na de behandeling?

7. Welke garanties biedt de behandelaar? Is er iets te zeggen over de behandelduur of de wachttijd voordat de werknemer behandeld kan worden? Want hoe eerder je start met behandelen, hoe beter en sneller je resultaat boekt.

Meer weten?

Helpen deze inzichten je om psychisch verzuim effectiever te bestrijden? En ben je op zoek naar nog meer inzichten voor het effectief bestrijden van psychisch verzuim? Download dan nu de whitepaper van Happy Brain® Clinics: ‘Naar een optimaal beleid voor psychisch verzuim.’ Hier worden inzichten gedeeld die gebaseerd zijn op actuele neurowetenschappelijke en psychologische kennis, en die organisaties op weg helpen bij het slimmer voorkomen en verhelpen van deze vorm van uitval.

Bronnen

  1. https://wp.monitorarbeid.tno.nl/wp-content/uploads/2020/11/Factsheet-Week-van-de-werkstress-2020.pdf
  2. https://wp.monitorarbeid.tno.nl/wp-content/uploads/2020/11/Factsheet-Week-van-de-werkstress-2020.pdf
  3. Leichsenring, F; Steinert, C;  Rabung, S; Ioannidis, J.P.A. (2022), “The efficacy of psychotherapies and pharmacotherapies for mental disorders in adults: an umbrella review and meta-analytic evaluation of recent meta-analyses” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35015359/
  4. https://www.arboned.nl/wat-u-moet-weten/verzuim-verlagen/psychisch-verzuim
  5. https://www.capterra.nl/blog/1920/50-thuiswerkers-hikt-tegen-burn-out-aan-werkgevers-schieten-tekort-in-zorgplicht
  6. https://www.arboned.nl/wat-u-moet-weten/verzuim-verlagen/psychisch-verzuim
  7. https://wp.monitorarbeid.tno.nl/wp-content/uploads/2020/11/Factsheet-Week-van-de-werkstress-2020.pdf
  8. https://wp.monitorarbeid.tno.nl/wp-content/uploads/2020/11/Factsheet-Week-van-de-werkstress-2020.pdf
  9. McEwen, Bruce, dr., neuro-endocrinologist, specialized in the effects of chronic stress on the brain, Rockefeller University, New York, USA, Shafir, E, & Mullainathan, S (2013), “Why having too little mean so much”, Maven publishing
  10. Raaij, F. van, (2010) hoogleraar economische psychologie, Universiteit van Tilburg
  11. Näätänen, R, (2010), “Brain physiology and the unconscious initiation of movements” https://www.cambridge.org/core/journals/behavioral-and-brain-sciences/article/abs/brain-physiology-and-the-unconscious-initiation-of-movements/E71B62F826F8B5EC34F6AABA4A54C540 
Tags: behandelaar, burnout, psychisch verzuim, stress, verzuim
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.