Tags: arbeidsrecht, coronacrisis, Coronavirus, nieuws

Corona: de schamele rechten van drie miljoen flexwerkers en zzp-ers

De opdrachtgever heeft geen werk meer, je project wordt gestopt, of men roept je niet meer op, vanwege corona-problematiek. Wat zijn de algemene rechten bij een:

Oproepkracht? Een al gedane oproep moet worden doorbetaald. Daarnaast kan het wettelijk rechtsvermoeden gelden: doorbetaling van de in de voorbije drie maanden gemiddeld gewerkte uren.

Min-max contract? Het minimaal aantal uren conform contract moet worden doorbetaald.

Jaarurennorm? Recht op het vaste periodieke salaris.

Uitzendkracht? Er kan direct worden beëindigd als er een uitzendbeding geldt. Zo niet dan heeft de uitzendkracht iets meer rechten. Check de uitzend-cao en het uitzendcontract.

Detachering? Het contract tussen de uitlener en de gedetacheerde bepaalt de rechten.

Freelance/zzp-er? Uitgangspunt is dat de opdrachtgever de relatie altijd per direct kan beëindigen. Check wel de aangegane overeenkomst: mogelijk staat daar een opzegtermijn in. En als de opdracht is aangegaan voor bepaalde tijd, kan het zijn dat in het contract tussentijdse opzegging is uitgesloten. Ook kan zonder contract, op grond van de redelijkheid, een opzegtermijn gelden of enige compensatie bij een erg abrupte beëindiging.

Je bent nog net niet vogelvrij verklaard.

Tags: arbeidsrecht, coronacrisis, Coronavirus, nieuws
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.