Tags: , , , , ,

Effectieve Microlearning ontwikkelen: 5 basisregels

Microlearnings motiveren en zorgen dat collega’s snel, zelfstandig en efficiënt kunnen leren. Als afdeling L&D of HR doe je er goed aan om je bij de ontwikkeling van een serie microlearnings aan deze vijf basisregels te houden. Dan wordt leren leuk en effectief!

Als afdeling L&D of HR aan de slag met het ontwikkelen van een eigen serie Microlearning? Een slimme zet, zowel voor jou als je medewerkers. Want Microlearning motiveert en zorgt dat collega’s snel, zelfstandig en efficiënt kunnen leren. Dit blijkt uit eerdere onderzoeken, zoals bijvoorbeeld het uitgebreide onderzoek naar de Replicatie en analyse van de vergeetcurve van Ebbinghaus door Jaap MJ Murre en Joeri Dros.

Als je microlearnig op de juiste manier op- en inzet, voorkom je verveling bij de deelnemers en bespaar je bovendien opleidingstijd. Wil je deze voordelen optimaal benutten? Dan is het belangrijk om je aan deze 5 basisregels te houden.

5 Gouden regels bij de ontwikkeling van een Microlearning:

 1. Concentreer je op 1 doel binnen de Microlearning

  Een microlearning is ontworpen voor training op het moment dat dit nodig is. Om het geleerde daarna direct toe te kunnen passen. Daarom dient elke Microlearning slechts één individuele leerdoelstelling te bevatten. Dit kan prima een sub-onderwerp binnen een serie van Microlearnings zijn. Hiermee voorkom je cognitieve overload van de werknemer. Door complexe materie op te splitsen in een serie van afzonderlijke microlearnings, krijgt elk facet de aandacht die het verdient. Door vervolgens de gehele serie te doorlopen ziet de medewerker hoe alles met elkaar verbonden is.
 2. Weet voor wie je de Microlearning ontwikkelt

  Voor de ontwikkeling van een effectieve serie Microlearnings is het belangrijk om vooraf vast te stellen waar je doelgroep staat ten opzichte van het onderwerp. Welke kennis heeft de werknemer al en welke nog niet? Maar ook: Wat is zijn of haar achtergrond en wat zijn de leerdoelen? En op welke manier leert de werknemer het liefst? Door dit van te voren vast te stellen, en niet uit te gaan van eigen aannames, ontwikkel je daadwerkelijk op maat. Op deze manier voorkom je dat er overbodige stof opgenomen wordt in de learning. En zorg je er tegelijkertijd voor dat er geen overload aan informatie binnen één microlearning toegepast wordt.
 3. Besluit de learning met een korte samenvatting en aanbevelingen

  Besteed de eerste minuten niet aan het samenvatten van kennis die al aanwezig is. Maar zorg dat je direct helder bent en toewerkt naar de oplossing: de leerdoelstelling die je hebt voor de learning. Geef aan het einde feedback: maak duidelijk wat de werknemer heeft geleerd in de learning en waar nog aan gewerkt kan worden. Dit kan met een goede samenvatting, waarna een ingesloten link naar stof tot verdieping volgt.
   
 4. Stimuleer toepassing van de leerstof

  Vaak wordt leerstof in de vorm van tekst aangeboden. Maar voor een goede Microlearning werkt dat niet. De meest efficiënte manier is om werknemers op de meest directe manier de informatie te geven die ze nodig hebben. Want toepassing is dè sleutel tot begrip. Je kunt iets uitschrijven, maar beter is het om de nieuwe kennis te laten ervaren in een veilige omgeving. Denk aan herkenbare dingen en situaties uit hun werk verwerkt in (interactieve) video, kwisjes en scenarioleren. Hiermee activeer je de deelnemers, leren ze sneller en passen ze het geleerde met meer vertrouwen toe in de praktijk.
 5. Gebruik de kracht van sjablonen

  Sjablonen stellen je in staat om herkenbaarheid bij de lerende te krijgen. Dat maakt dat hij of zij zich al snel thuis voelt en gaat leren. Daarnaast geeft het goed de samenhang van de serie aan. Je draagt door het gebruik van sjablonen elke keer je eigen identiteit uit en blijft hiermee trouw aan de merkboodschap. Zorg wel voor een goede balans tussen visuals en tekst. Voeg afbeeldingen toe die het onderwerp ondersteunen en context geven en houd het algemene beeld rustig.

Dit waren ze dan. De 5 gouden basisregels voor effectieve Microlearning. Ingewikkeld? Wellicht, maar oefening baart kunst. Gewoon bij het begin beginnen. En kom je er niet uit? Wij van Let’s Learn! Microlearning Solutions helpen je graag om aan de slag te gaan met Microlearning. Een kennismakingsgesprek met een van onze microlearningexperts is zo gemaakt.

Tags: , , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

HRfestival 2023

Winnaars HRtop100 2023

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Strategisch P&O Adviseur (Beleid) | Gemeente Krimpenerwaard

Boek

Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken -

Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken

Kalender

Tuesday Talk #9: Sustainable HR bij Swapfiets

Whitepaper

Denk hieraan als jouw bedrijf meerdere uitzenders inzet

Denk hieraan als jouw bedrijf meerdere uitzenders inzet