Tags: employee journey, OAZ, Offboarding

Het belang van goede offboarding

Voor elke fase in de employer journey is het belangrijk dat het op een goede manier verloopt. Dit geldt voor de onboarding en het werkproces uiteraard, maar ook voor het offboarden van je medewerker. Dit is niet altijd even eenvoudig. Goed werkgeverschap is de voornaamste reden om op goede wijze uit elkaar te gaan, wanneer een uitdiensttreding het gevolg is van langdurige ziekte wordt dit nog belangrijker. De juiste offboarding is dan van essentieel belang voor zowel de vertrekkende medewerker als voor de organisatie.

De inspanningen bij langdurig ziekteverzuim

Bij langdurig ziekteverzuim is de werkgever onder de Wet Poortwachter verplicht zich in te spannen voor de re-integratie van de medewerker voor een periode van twee jaar. Als het met aanpassingen mogelijk is om toch een passende werkplek voor deze medewerker te creëren, is dit zeker aan te raden. Of heeft de medewerker behoefte aan ondersteuning bij het zoeken naar de juiste hulp? Het is altijd de moeite waard om hier voldoende tijd in te investeren. Wanneer na twee jaar blijkt dat de medewerker niet in staat is terug te keren naar de werkplek, is het de werkgever toegestaan om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Hier stopt de verantwoordelijkheid van de werkgever echter niet.

Financiële gevolgen van offboarding

Wanneer uitdiensttreding na twee jaar ziekteverzuim aan de orde is, heeft de medewerker doorgaans recht op een WGA-uitkering. Middels de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) of een verzekeringspremie betaalt de werkgever tot 10 jaar lang voor deze WGA-uitkeringslasten. Ongunstige verzuimcijfers zijn van grote invloed op deze uitkeringslasten, het is dan ook raadzaam om je echt in te spannen voor een optimale re-integratie.

Beter voorkomen dan genezen

Preventie kan, in sommige gevallen, de offboarding voorkomen. Door omscholing bijvoorbeeld, op een andere plek in de organisatie kan de medewerker wellicht wel door. In tijden van arbeidsmarktkrapte is het goed om hier flink tijd aan te besteden. Ook het maken van een goed plan is essentieel. Door samen met de medewerker gesprekken te voeren over het verdere verloop van het werkende leven, kan je samen tot oplossingen komen die een vervelende offboarding kunnen voorkomen.

Alle preventie en goede intenties ten spijt, in sommige gevallen is het ontbinden van een arbeidsovereenkomst de enige optie. Ook in dat geval blijft goed werkgeverschap een belangrijk standpunt. Sta je ex-medewerker bij met advies en wijs ze in de goede richting als het gaat om regelingen en ondersteuning. Het maakt het gehele proces prettiger voor alle partijen, ook voor degene waar je wel mee verder gaat.

Tijdens de aankomende webinarweek gaat HR Community samen met partner OAZ dieper in op goed werkgeverschap. Offboarding komt hierbij uitgebreid aan bod. Heb je nu vast hulp nodig in jouw traject? Neem dan contact op met OAZ via [email protected] of bel 088 5600700.

Tags: employee journey, OAZ, Offboarding
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.