Tags: ,

Impact WAB voor HR: de kosten voor flexibel en tijdelijk personeel stijgen

 

Op dinsdag 16 april organiseerde Labor Redimo een speciale workshop rondom de impact van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) voor HR en inhuur per 1 januari 2020.

De Wet Arbeidsmarkt in Balans is aangenomen

Op dinsdag 5 februari 2019 heeft de Tweede Kamer de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) aangenomen. Het kabinet wil met deze maatregelen de kosten- en risicoverschillen tussen contractvormen verminderen. Zodat flexibel werk wordt gebruikt als de aard van het werk daarom vraagt en niet omdat het hoofdzakelijk een kostenvoordeel oplevert. Begin juni stemt de Eerste Kamer over deze wet.

Wat betekent de WAB voor jouw organisatie?

Het is zeker dat de WAB grote financiële- en organisatorische gevolgen heeft voor het tijdelijke personeelsbestand van je organisatie. Niet alleen voor ingeleend personeel, maar ook voor je eigen personeel met een tijdelijke arbeidsovereenkomst stijgen de kosten. De eerste indicaties van kostprijseffecten die rondgaan binnen de flexbranche bevestigen dit beeld: kostenstijgingen tussen de 6 en 12%, payrolling mogelijk zelfs tot 23%. Het is dus belangrijk om je personeelsbestand in kaart te brengen en te kijken naar hoe je je arbeid wilt gaan organiseren. Voor meer informatie over de wet WAB kijk hier.

Verschillende impact voor organisaties

Het algemene beeld tijdens de workshop van 16 april was: ’’Ik wist niet dat het zoveel impact zou hebben. Nu heb ik iets concreets in handen en ga ik deze week bij mijn CFO langs om te bespreken wat we hieraan gaan doen. We kunnen onze prijzen niet verhogen en moeten dus iets aan onze kostenstructuur gaan doen. Met behoud van kwaliteit.’ Ook zagen we voor een grote organisatie verrassend genoeg dat de wet nauwelijks impact zal hebben, omdat ze daar met relatief weinig tijdelijke- en oproepkrachten werken.

Mogelijke scenario’s

Dat de kosten voor flexibel en tijdelijk personeel gaan stijgen, is wel duidelijk. Deze stijging kan je temperen door er onbepaaldetijdcontracten tegenover te zetten. Als dat binnen je mogelijkheden ligt, is de missie van het kabinet geslaagd. Maar deze oplossing is wat kort door de bocht. In sommige gevallen kan je geen vaste contracten meer bieden: je werk of orderportefeuille moet voldoende zeker zijn voor onbepaaldetijdcontracten. De optimale verhouding tussen vast- en flexibel personeel verandert niet door deze wet. Daarom is het aan te raden om te kijken naar hoe je je arbeid (anders) kunt organiseren.

Hoe krijg je inzicht in de impact voor jouw organisatie?

Onze aanpak om de impact scherp te krijgen:

1. Inzicht krijgen in de manier waarop je arbeid nu georganiseerd is.

2. Inzicht krijgen in de werkelijke kosten per uur van je eigen medewerkers, nu en volgend jaar. En wat zijn de reële kosten voor ingeleend personeel? De zoektocht naar deze data kost tijd, dus zorg ervoor dat je er nu mee begint. De data is wel voorhanden, maar zit meestal niet op één plek.

3. Stel op basis van dit inzicht een indicatie op van de impact die deze wet heeft op je personele kosten en de impact op je budgetten voor komend jaar. Hieruit volgen vanzelf de volgende vragen: Wat voor impact heeft de WAB op jouw organisatiedoelstellingen? Welke capaciteit en competenties heb je op welk moment nodig om je doelen te bereiken en hoe kan je dit organiseren? Dit is het moment om een integrale visie en aanpak, Total Workforce Management, te (her)ontwikkelen voor het plannen, werven, inzetten en ontwikkelen van arbeid in je organisatie.

Denk daarom nu al gezamenlijk na met HR, de lijn, Inkoop, Inhuur en Finance over mogelijke scenario’s en hoe je het effect van de WAB kan opvangen, zodat je straks geen noodsprongen hoeft te maken.


Extra workshop WAB

Op dinsdag 4 juni organiseert Labor Redimo een extra workshop. Er zijn nog een beperkt aantal plekken beschikbaar. In deze workshop krijg je:

? Informatie over de aanstaande wijzigingen en de gevolgen voor jouw organisatie;

? Praktische handvatten om je personeelsbestand in kaart te brengen;

? Een financiële onderbouwing van de impact van de WAB;

? Een idee van welke stappen je nu alvast kan zetten.

Zie voor meer informatie de website.

Tags: ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

HRfestival 2023

Winnaars HRtop100 2023

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Strategisch P&O Adviseur (Beleid) | Gemeente Krimpenerwaard

Boek

Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken -

Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken

Kalender

Tuesday Talk #9: Sustainable HR bij Swapfiets

Whitepaper

Grip en zicht op je flexpool

Grip en zicht op je flexpool