Tags: functioneren, HR tips, leidinggeven, tips leidinggeven

Kenmerken van een slecht functionerende leidinggevende

Een slecht functionerende leidinggevende is soms moeilijk te herkennen. In dit artikel vind je 7 kenmerken van een leidinggevende die worstelt met zijn leidinggevende rol en HR tips hoe je de leidinggevende kan helpen.

Elke leidinggevende heeft het wel eens moeilijk in zijn functie. Maar wanneer is het een tijdelijk probleem en wanneer wordt het tijd om jouw hulp aan te bieden? En wat kun je als HRM professional hierin betekenen?

Leidinggevenden willen zich niet laten kennen, ze moeten immers het goede voorbeeld geven. Als zij zelf continu twijfelen of niet goed in hun vel zitten, komt dit niet ten goede aan het functioneren van de medewerkers. Zeker doorgegroeide leidinggevenden die nieuw zijn in hun rol, vinden het moeilijk om toe te geven dat ze het lastig vinden om naast hun eigen werk een team aan te sturen. Dat vraagt om een scherpe blik van jou als HRM’er.

In dit artikel zetten we zeven kenmerken op een rijtje waaraan je een leidinggevende herkent die niet lekker in de wedstrijd zit en geven we je tips hoe je kunt helpen vanuit jouw HR-rol.

Kenmerken van een leidinggevende met zijn handen in het haar

1. De leidinggevende maakt lange dagen en neemt weinig verlof op

Er is niets mis met hard werken en periodiek lange dagen maken. De vraag is alleen: wat is de werkelijke reden? Natuurlijk kan het periodiek voorkomen dat het nodig is om lange werkdagen te maken en dat er weinig ruimte is voor verlof. Het kan óok zijn dat een leidinggevende moeite heeft met delegeren en daarom veel werk zelf doet. Of dat een leidinggevende geen werk uit handen geeft omdat hij onvoldoende vertrouwen heeft in het team en per definitie vindt dat hij zelf kwalitatief beter werk levert.

2. Het ziekteverzuimcijfer binnen een team stijgt

Ziekteverzuim kent vele oorzaken. De laatste jaren zien we een groeiend verzuim door corona en griep. En het groeiende personeelstekort in vrijwel alle sectoren leidt tot een hoge werkdruk waardoor veel medewerkers vaker en langer uitvallen. Toch is het goed om de vinger aan de pols te houden als het ziekteverzuim binnen een team stijgt. Een moeizame relatie tussen de medewerker en de leidinggevende kan heel verstorend werken en voor psychische overbelasting leiden bij de medewerker.

3. De productie neemt af of doelen worden niet behaald

De leidinggevende heeft moeite om plannen en doelstellingen uit te leggen en praat in vage termen. Dat kan onzekerheid opleveren bij het team waardoor langzamerhand de productie kan afnemen. Zonder richting of inspirerende visie kunnen teams de weg kwijtraken en veel tijd en energie verliezen in het voeren van onnodige discussies en oplossen van onduidelijkheden.

4. Er worden lagere cijfers gegeven in het medewerkerstevredenheidsonderzoek

Het is een open deur maar toch: lagere cijfers geven aan dat er iets aan de hand is waardoor medewerkers minder tevreden zijn met hun werk. Een algemeen lager cijfer kan duiden op een leidinggevende die niet goed functioneert. Houd er wel rekening mee dat cijfers niet altijd de waarheid betekenen: zeker in kleine organisaties en teams zijn cijfers soms makkelijk te herleiden naar individuele medewerkers. Daardoor kunnen medewerkers zich minder vrij voelen om kritisch te zijn.

5. Er is meer personeelsverloop binnen een team of afdeling

Ineens vragen teamleden overplaatsing aan of willen doorgroeien. Of ze verlaten het bedrijf. Als één teamlid vertrekt, ontstaat vaak een beweging waardoor andere teamleden ook besluiten verder te kijken. Een belangrijk signaal dat er iets speelt binnen het team!

6. De leidinggevende deelt weinig over het reilen en zeilen binnen zijn of haar team

Een leidinggevende die lekker werkt met zijn team en trots is op de gemeenschappelijke prestaties, zal dit graag delen met collega’s binnen het MT. Een leidinggevende die dit niet of nauwelijks doet, geeft een signaal af dat hij of zij niet lekker in zijn vel zit.

7. De leidinggevende stelt nauwelijks of geen vragen

Het stellen van vragen kan een teken zijn dat iemand zich zeker en veilig voelt. Een leidinggevende die dit niet doet, is aanleiding voor oplettendheid aan jouw kant.

Hoe je vanuit jouw HR-rol leidinggevenden in nood helpen

  • Zorg dat je in open gesprek blijft met de leidinggevende en laat merken dat je vertrouwen hebt in zijn capaciteiten. Stel vooral vragen en luister. Doe dit in individuele gesprekken en wees zo transparant mogelijk over de aanleiding.
  • Stimuleer het stellen van vragen. Dat gaat het makkelijkste in een veilige omgeving. Deze creëer je door zelf het goede voorbeeld te geven en te laten zien dat vragen stellen een prima manier is om van elkaar te leren.
  • Geef de leidinggevende de mogelijkheid zich te ontwikkelen en ervaringen te delen met andere leidinggevenden. IMK Opleidingen heeft een divers aanbod aan praktische trainingen op het gebied van leiderschap. Zoals de training Authentiek leiderschap en de training DISC en leiderschap.
  • Koppel de leidinggevende aan een meer ervaren leidinggevende zodat ze samen kunnen sparren.
Tags: functioneren, HR tips, leidinggeven, tips leidinggeven
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.