Tags: feedbackcultuur, flexibilisering, leiderschap, Vlerick Business School, wendbare organisatie

Maak je medewerkers veerkrachtig en wendbaar

Flexibilisering was de afgelopen jaren al een ‘hot item’ in de meeste organisaties. Door de COVID-19 maatregelen is dit in een stroomversnelling terechtgekomen. We zijn ons er allemaal van bewust dat omstandigheden snel kunnen veranderen. Dat vraagt om een wendbare organisatie. Hoe zorg je als HR-manager ervoor dat het vaste personeel bij deze ontwikkeling aangesloten blijft, nu en in de toekomst?

Nu en in de toekomst

Op het gebied van personeel denken we bij flexibilisering vaak als eerste aan een flexibele schil van freelance of tijdelijke werknemers, waarmee je snel op veranderingen in kunt springen. Maar de grootste fout die organisaties kunnen maken, is het vaste personeel bij flexibilisering uit het oog verliezen. Zij kunnen de stabiele factor zijn in tijden van verandering. Hoe zorg je ervoor dat ze meebewegen?

Professor Katleen De Stobbeleir, en onderzoekers Evelien Deferrerre en Neveen Saied van Vlerick Business School gingen in gesprek met vele grote organisaties om inzicht te krijgen in hoe zij hun vaste medewerkers zo veerkrachtig en flexibel mogelijk maken.

Adaptief leiderschap

De organisaties waren het erover eens dat goed voorbeeld doet volgen. Adaptief leiderschap is van groot belang. Een actieve investering in de ontwikkeling van leidinggevenden zorgt ervoor dat zij teams kunnen helpen stress te hanteren en verandering te omarmen. Zorg ook dat nieuwe medewerkers weten op welke manier hun frisse blik en disruptieve ideeën ingebracht kunnen worden en geef alle medewerkers tijd en ruimte om nieuwe inzichten op te doen of vaardigheden te leren.

Medewerkers die gestimuleerd worden om experimentele projecten op te zetten en nieuwe ervaringen op te doen zijn weerbaarder bij veranderingen.

Ruimte om te experimenteren

Experimenteren draait om jezelf weer als beginner beschouwen, en daarbij de kans op fouten te accepteren. Krijgen medewerkers écht de ruimte om dit te doen, of staan KPI’s en beoordelingsgesprekken dit niet toe? Om experimenteren echt te omarmen, is er vaak een omslag in de bedrijfscultuur nodig. Diverse onderzoeken wijzen uit dat de overlevingskansen van bedrijven die innovatief, explorerend en wendbaar zijn veel groter zijn dan bedrijven die vasthouden aan traditionele bedrijfscultuur.

Praktijkvoorbeelden

    • Coca Cola lanceerde een ’’agility challenge’ waarbij medewerkers bijvoorbeeld mee konden doen aan een triatlon. Ze konden zelfstandig meedoen, of de onderdelen verdelen onder een team. Net als een veranderde organisatie vraagt een triatlon om wendbaarheid, veelzijdigheid en doorzettingsvermogen.
    • Bij IBM is men ervan overtuigd dat het ontwikkelen van technische skills alleen niet afdoende is. Door de constant veranderende markt, verouderen de technische skills steeds sneller, daarom is het nog belangrijker om de zogenaamde ’’growth mindset’ te ontwikkelen, oftewel de instelling om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen.
    • De duurzame voedingsapp Too Good to Go betrekt medewerkers actief bij het formuleren van de corporate strategie. Op die manier is de organisatie er zeker van dat deze in lijn is met de visie van het eigen personeel.
    • Pakketvervoerder DPD wilde graag al het personeel betrokken houden, ook de chauffeurs op de weg. Daarom introduceerden ze een radioshow met het laatste interne nieuws, om de verbinding met de organisatie te verbeteren.

Een sterke en psychologisch veilige feedbackcultuur

De geïnterviewde organisaties benadrukten het belang van een sterke feedbackcultuur. Alleen als werknemers zich psychologisch veilig voelen om uit te spreken wat er niet goed gaat, en in staat zijn feedback over hun eigen presteren te incasseren, is er ruimte voor groei.

Steeds meer organisaties werken met zelfsturende teams. In deze teams werkt een groep gezamenlijk aan een project en hebben ze bevoegdheden om beslissingen te nemen. Doordat de verantwoordelijkheid gedeeld wordt, is het belangrijk om een continue feedbackcultuur creëren en elkaar om feedback te vragen. Zo worden knelpunten sneller opgelost en gaat het team beter functioneren.

Stilstaan en reflecteren

Vooral in stressvolle tijden is de neiging groot in de waan van de dag te leven. Daarnaast houden mensen er niet zo van om stil te staan. Uit onderzoek blijkt dat mensen zichzelf liever een elektroshock uitdelen dan dat ze 15 minuten moeten reflecteren. Maar juist in reflectie ligt de kans om te leren en te verbeteren. Maak daarom reflectie en evaluatie onderdeel van elk project en benoem medewerkers die erop toezien dat dit daadwerkelijk gebeurt.

Ook reflectie op de eigen aanpak van flexibilisering is van belang. Flexibilisering is geen kwestie van implementeren en nooit meer naar omkijken, maar vraagt continue bijsturing. Met duidelijke doelstellingen en tussentijdse evaluaties zorg je ervoor dat je je doel niet voorbijschiet.

Betrek iedereen

Stel dat jouw organisatie wel investeert in de juiste training en ontwikkeling voor medewerkers, maar vervolgens niet de ruimte geeft om het werk daadwerkelijk flexibel te benaderen. Dit kan in het slechtste geval averechts werken en personeel demotiveren. Daarom is het zaak om flexibilisering van je organisatie als een interdepartementaal vraagstuk te benaderen, waarin HR, IT, strategie en directie nauw samenwerken en continu bijsturen op basis van voortschrijdend inzicht.

Meer lezen?

In de whitepaper nemen professor Katleen De Stobbeleir en onderzoekers Evelien de Ferrerre en Neveen Saied vier manieren onder de loep waarop je personeelsbestand van jouw organisatie flexibeler kan maken.

Download de whitepaper ’’Flexing your Workforce’ hier.

Vlerick Business School helpt je vorm te geven aan de Future of Work

Wij begeleiden organisaties met leiderschapsuitdagingen, nu en in de toekomst. HR speelt een cruciale rol in de ’’Future of Work’. Of het nou gaat om duidelijke kaders bij hybride werken of zorgen dat je medewerkers veerkrachtig en wendbaar zijn, er wordt veel gevraagd van HR-managers. Wij kunnen je helpen met de ontwikkeling van de juiste mindset, skillset en toolset voor een wendbare en toekomstbestendige organisatie.

Interesse in inzichten op het gebied van HR-thema’s, inrichten van je organisatie of leiderschap? Kijk op https://www.vlerick.com/nl/inzichten/

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem daarvoor graag persoonlijk contact met ons via [email protected].

Tags: feedbackcultuur, flexibilisering, leiderschap, Vlerick Business School, wendbare organisatie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.