Tags: , , , ,

Platformwerker gebaat bij ’’polderen’ in plaats van rechtszaken

Digitale platformen voor (flexibel) werk worden steeds vaker tegengewerkt, o.a. door rechtszaken die worden aangespannen door vakbonden en overheden. Platforms doen soms ook weinig moeite zich aan de spelregels van dit land te houden. Pieter J. Leenman, CEO van werkapp Maqqie, pleit voor meer constructief overleg, zodat in gezamenlijkheid een goede balans tussen vrijheid en werkzekerheid kan worden gevonden.

 

Ophef platformwerk

De afgelopen maanden was er opnieuw veel ophef rondom platformwerk. Deliveroo verloor in Nederland een zaak van de FNV en freelance-platform Temper is gewoon een uitzendbureau, aldus de Arbeidsinspectie. Desondanks valt het tij niet te keren: we zien wereldwijd al jarenlang de trend dat werk en de traditionele baan elkaar ontgroeien, een gevolg van onder meer globalisering en technologische ontwikkelingen. Online platformen spelen hier handig op in. 

In Nederland is het volume van platformen nog relatief marginaal. Maar deze trend zal ook hier doorzetten, al gaat dat moeizaam in ons moerassige polderlandje. De gevestigde orde (vakbonden en overheden) proberen uit alle macht deze nieuwkomer knock-out te slaan. De aanjagers achter deze platformen doen anderzijds ook bar weinig moeite om enigszins aan te sluiten op de spelregels van ons land.

De voorman van het CNV liet ook van zich horen. Op alle flexibele contracten zou een toeslag van 30% moeten komen, kosten die via de belasting door de werkgever worden betaald. De bond zou graag zien dat het aantal flexcontracten sterk afneemt. „We willen voorkomen dat, als de economie aantrekt, werkgevers weer grijpen naar het flexibele arbeidscontract en we straks opnieuw een recordaantal flexwerkers hebben in Nederland zegt Piet Fortuin, voorzitter van de club.

Nieuwe structuren

Fortuin lijkt onvoldoende te beseffen dat de wereld de afgelopen decennia sterk veranderd is. Keuzevrijheid en on-demand zijn daarin sleutelbegrippen geworden. Het industriële tijdperk is overgegaan in een digitaal tijdperk waarin big data en kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol spelen. De maakindustrie decentraliseert tot achter de voordeur met 3D-printing. Robots en software automatiseren veel van het repetitieve werk. (Samen)werken en het genereren van een inkomen verschuift van de traditionele baan richting netwerken en platformen. Deze nieuwe structuren maken de (schaarse) arbeidsmarkt efficiënter. Flexibele contracten hebben daarin een spilfunctie en zijn zeker geen minderwaardige vorm van werken zoals Piet Fortuin lijkt te suggereren. Wel zullen bestaande mechanismes (bijvoorbeeld het stelsel van sociale voorzieningen en de cao’s) aangepast moeten worden om voldoende zekerheid te bieden voor de verschillende groepen in de arbeidsmarkt.

Volgens diverse onderzoeken (onder andere van McKinsey) omarmen veel werknemers de digitale transitie die gaande is. Ze zijn klaar met hiërarchische modellen en bureaucratie, inclusief de vakbond. Velen van hen willen meer autonomie, verantwoordelijkheid en flexibiliteit bij de invulling van hun werkzame leven. Waar, wanneer en hoeveel ze werken, arbeidsvoorwaarden, wel- of geen pensioenopbouw: ze bepalen het zelf. Waarom zou dat in beton gegoten moeten zijn?

Administratieve lasten

Van de polderpartijen valt voorlopig niet veel aanpassingsvermogen te verwachten, gezien de recente rechtszaken. Platformbedrijven zullen allereerst zoveel als mogelijk moeten aansluiten op wat we gewend zijn qua spelregels, om vanuit die positie draagvlak te creëren voor deze transformatie. Dat geldt ook voor de professionals die in het huidige HR-landschap werkzaam zijn. Met al hun expertise in het vak kunnen zij als geen ander inventariseren wat er anders zou moeten, zonder daarbij de bestaande regelgeving los te laten. Met die inzichten kunnen we als geheel nadenken over hoe we de arbeidsmarkt sámen beter kunnen inrichten. 

Feit is dat veel platformen de samenwerking tussen werknemer en opdrachtgever enkel faciliteren via het freelance-model (overeenkomst van opdracht). Dat houdt in dat de werkende zijn belastingen, risico’s en inkomensvoorzieningen zelf moet regelen en met een behoorlijke administratieve last zit. Veel mensen zijn daar niet voor in de wieg gelegd, wat in sommige gevallen zelfs leidt tot financiële problemen en uiteindelijk ook een maatschappelijke kostenpost. Dit is een belangrijke reden waarom de keuze voor contractvorm zowel door werkgever als door werknemer beïnvloedbaar zou moeten zijn. Wat voor de werkgever de ideale structuur is, kan voor de werknemer maar zo een nachtmerrie betekenen“ en andersom. Bovendien zijn cao’s in de freelance-situatie ook niet van toepassing, wat onderbetaling in de hand werkt. Oftewel, een te laag tarief om naast een eerlijk inkomen ook de nodige voorzieningen te kunnen treffen voor risico’s en je oude dag. Hier ligt ook een uitdaging voor HR-professionals: denk mee met freelancers, zeker in het huidige landschap waar deze contractvorm zo razend populair blijkt. 

Platformen zouden werk moeten maken van integratie van bestaande wet- en regelgeving in hun algoritmes. Het is technisch mogelijk om de platformwerker een beloning te garanderen die vergelijkbaar is met de cao. ’’Dwing’ de platformwerker niet per definitie in een freelance-constructie, maar biedt partijen de keuzevrijheid om voor arbeidsvoorwaarden te kiezen die partijen het beste past. Dat zou zelfs een arbeidsovereenkomst voor (on)bepaalde tijd kunnen zijn, tussen het platform en de werknemer welteverstaan. Met de professionele (mensen)kennis in de wereld van HR ligt hier ook meteen de meerwaarde van een HR-specialist: wat past het beste bij een werknemer als persoon?

Constructief polderoverleg

Vanuit deze insteek zou een constructief polderoverleg moeten kunnen plaatsvinden, in plaats van eindeloze rechtszaken waar niemand wat mee opschiet. Met als doel om de arbeidsmarkt het technologisch tijdperk in te loodsen en de voordelen van deze digitale transitie voor het geheel van de samenleving te realiseren. En daarbij: om de platformen voor iedereen meerwaarde te laten hebben“ werkgevers, werknemers én professionals die de arbeidsmarkt bedienen. 

Maqqie bewijst dat dat in de praktijk ook prima kan: door de slimme algoritmes in de app kan elk soort gebruiker ervan op aan dat alles klopt én eerlijk volgens de regels verloopt. En ook nog eens simpel aangeboden: al het regelwerk in één handige app. Dat hier ook veel vraag naar is, blijkt uit de aanhoudende groei van het platform.

Maqqie doet hiermee een handreiking naar vakbonden en overheden en nodigt iedereen van harte uit dezelfde constructieve weg te volgen. Want uiteindelijk is iedereen gebaat bij een goed geregelde arbeidsmarkt. Met misschien nog wel als belangrijkste effect de immateriële voordelen, naast de meest besproken economische voordelen. Vrijheid in werk maakt mensen immers gelukkig. En zeker in ’’de polder’ kunnen platformen de oplossing zijn om de juiste balans tussen vrijheid én zekerheid te bieden.

Tags: , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

HRfestival Magazine

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE