Slaap is van essentieel belang voor de veiligheid, gezondheid en vitaliteit van zowel de werknemer als van een organisatie. Maak van slaap een prioriteit door te starten met voorlichting en het bieden van handvatten om tot een gezonde slaap te komen voor de werknemers.

Uitgeslapen aan het werk, goed voor de vitaliteit!

Slaap is essentieel voor onze gezondheid en ons functioneren. Wanneer we slapen worden onze hersenen als het ware ’’schoongespoeld’ (Xie, 2013). Afvalstoffen worden afgevoerd, ons lichaam herstelt en belangrijke informatie wordt opgeslagen. Na een nacht goed slapen zijn we beter in staat om ons te concentreren, belangrijke informatie op te slaan en om te gaan met stress en spanning (Wassing et al., 2016). Slaap is goed voor de vitaliteit dus! Uitgeslapen medewerkers zijn dan ook van grote waarde voor een elk bedrijf.

Veilig en gezond aan het werk

Gemiddeld wordt er ongeveer 7.12 uur geslapen (Hersenstichting). Opvallend is dat 63% van de Nederlanders ontevreden is over de eigen slaapkwaliteit (Hersenstichting). Slecht slapen geeft risico’s op talloze aandoeningen zoals hartfalen, diabetes, depressie, angst e.d. (Stranges et al., 2012). Iets waar vaak minder naar wordt gekeken is de impact van te weinig slaap op de reactiesnelheid. Te weinig slaap leidt tot een achteruitgang van onze reactiesnelheid (Taheri & Arabameri, 2012). Na 17-19 uur zonder slaap is onze reactiesnelheid vergelijkbaar met het effect van 0.1 promillage alcohol (Kuo, 2011). Dat betekent dat het gevaarlijker is om te werken met zware machines en te participeren in het verkeer. Een goede nachtrust leidt dus niet alleen tot beter functionerende werknemers, maar ook tot een meer veiligheid.

Werk, stress en slaap

Slaap is een proces van 24 uur. Dat betekent dat onrust, stress en spanning overdag, leidt tot slecht slapen in de nacht. De werkomgeving speelt hierbij een grote rol. Bij veel mensen is sinds het thuiswerken door COVID de werkstress toegenomen. Dat komt onder andere door de continue bereikbaarheid, geen ’’natuurlijke’ pauzes, gebrek aan sociale interactie en het ontbreken van de vaste routine en rituelen. Bij werknemers die in ploegendiensten werken, is de impact van het werk op de slaap nog vele malen groter (Wickerwire et al., 2017). Zo hebben zij een mindere kwaliteit van leven en een groter risico op ongelukken en het maken van fouten. Het promoten en faciliteren van een gezonde slaap bij werknemers zou prioriteit moeten hebben binnen elk bedrijf.

Vitaliteit: Waarom slaap nooit onderschat moet worden

Promoten van gezonde slaap

Er zijn verschillende interventies mogelijk om werknemers te helpen aan een gezonde slaap. Zo helpt het om voorlichting te geven in het bedrijf over hoe gezonde slaap kan worden gecreëerd (Redeker et al., 2019). Deze voorlichting bestaat onder meer uit informatie over slaap hygiëne, omgaan met slaperigheid, inplannen van powernaps en gezonde slaapgewoonten (Redeker et al., 2019). Ook kunnen organisaties de medewerkers helpen door middel van het aanbieden van gerichte (e-)learnings of cursussen m.b.t. slaap en vitaliteit. Er is veel winst te behalen voor zowel het bedrijf als de werknemer om de slaap van werknemers tot prioriteit te maken. Voor de gezondheid en veiligheid van mens en organisatie!

Meer lezen?

In vijf weken is er elke week een artikel over één van de Tsuru leefstijlgebieden gepubliceerd. Ook zijn alle inzichten gebundeld in een whitepaper. Wil je deze in je mailbox ontvangen, download hem dan via onderstaand formulier.

Tsuru helpt een programma rondom vitaliteit vorm te geven binnen jullie HR beleid

Wij begeleiden organisaties om een preventief beleid rondom vitaliteit te ontwikkelen of verder te professionaliseren. Waar je ook staat, een beleid begint altijd met real-time inzicht, zowel op individueel als op organisatieniveau. Onze HR-analytics zijn wetenschappelijk gevalideerd en up-to-date om jou de inzichten te bieden die jij nodig hebt om jouw werknemers te helpen nóg vitaler te worden!

Nieuwsgierig naar verdere inzichten en de handige e-learnings op het gebied van voeding, slaap, beweging, stress en ambitie in relatie tot de werkvloer? Kijk op www.tsuru.nl en/ of www.mijnvitaliteit.nl

Wil je meer weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? We denken graag vrijblijvend mee. Samen voor een vitaler en gezonder werkend Nederland!

Neem contact op met Toine of een van zijn collega’s. Je kunt ook direct een vrijblijvende telefonische kennismaking inplannen.

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Tags: , , , , , , , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE