Tags: e-learning, mentale gezondheid, preventie, Tsuru, verzuimreductie, vitaliteit, voeding

Hoe voeding impact heeft op de vitaliteit van medewerkers

In dit blog lees je het belang van een preventief vitaliteitsbeleid. Hoe kunnen werkgevers via inzicht, bewustwording en handige leefstijl e-learnings bijdragen aan een gezond voedingspatroon van werknemers, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid? Lees het hier!

Voeding is de basis van een gezonde leefstijl. Je kunt nog zoveel bewegen, ontspannen en goed slapen, als je voedingspatroon volledig ongezond is dan ga je niet snel die vitaliteit behalen en de gezonde persoon worden die menigeen graag wil zijn. Tevens zijn er steeds meer aanwijzingen dat een gezonde darmflora sterk samenhangt met onze vitaliteit. De juiste voeding helpt ons dus om gezond en gelukkig te worden en te blijven. Hoe kunnen we als werkgever onze werknemers helpen om een gezonder voedingspatroon te ontwikkelen?

Lees de informatie en ontvang direct een aantal handige tips. (Artikel 1 van 5)

Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking kampt met overgewicht. We weten dat een werknemer die kampt met overgewicht een grotere kans heeft om te verzuimen of zelfs arbeidsongeschikt te raken. Volgens Amerikaans onderzoek bijvoorbeeld, verzuimd iemand met een gezond BMI gemiddeld 3 dagen ten opzichte van 12,9 dagen voor iemand met een BMI van boven de 40. De huidige situatie in Nederland is, dat we steeds zwaarder worden. In de afgelopen 40 jaar zijn mannen gemiddeld 8,6 kilo zwaarder geworden en vrouwen gemiddeld 7 kilo. We weten dus dat voeding als een van de belangrijkste pijlers bijdraagt aan een gezonde leefstijl en we weten dat overgewicht leidt tot meer verzuim. Het lijkt dus zeker de moeite waard om te kijken of en hoe je als werkgever bij kan dragen aan een gezond voedingspatroon bij je werknemers en zo de vitaliteit te verbeteren.

Preventief HR-beleid

Voeding is dus één van de pijlers voor een gezonde leefstijl en vitaliteit. We leven echter in een ’’obesogene’ omgeving. Dat wil zeggen: overal ligt verleiding voor ongezonde voeding op de loer. Als werkgever kun je enorm bijdragen aan de kennis over gezonde voeding door hier simpelweg aandacht aan te geven in de vorm van posters, webinars of nieuwsbrieven. Ook kun je kijken naar welke voeding je aanbiedt op de werkvloer (kantine en eventuele automaten) en deze gezonder maken waar mogelijk. Zo kun je de eetcultuur op het werk veranderen en kan dit als een olievlek uitlopen in de organisatie.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Een gezond eetpatroon, is dat wel de verantwoordelijkheid van een werkgever? Misschien kunnen we zeggen dat het de verantwoordelijkheid is van íedereen op dit moment om onze huidige ongezonde leefstijl en vitaliteit aan te pakken. Dus óók van de werkgever. Door gezonde voeding aandacht te geven op de werkvloer en kennis van werknemers over gezonde voeding te vergroten kan je enorm bijdragen aan de gezondheid en vitaliteit van je werknemers én verzuim dus terugdringen. Een win-win wat ons betreft!

Alles begint bij bewustzijn

Verandering begint altijd bij bewustzijn.In dit geval door kennis van gezonde én ongezonde voeding en door inzicht in het eigen voedingspatroon. Door werknemers data-gedreven inzicht te geven in hun voedingspatroon en wat hier mogelijk de gevolgen van zijn op zowel de korte- als de lange termijn zullen werknemers gemotiveerder zijn om een gezond voedingspatroon te ontwikkelen.

Wat kun je als werkgever direct doen aan de vitaliteit van medewerkers?

  • Geef inzicht in de effecten van verkeerde voeding.
  • Neem het onderwerp gezonde voeding op in je interne nieuwsbrief.
  • Bied een inspirerende workshop of webinar aan.
  • Verras je medewerkers eens met een gezonde snack
  • Hang een inspirerende, ludieke of informatieve posters op in de kantine .
  • Kijk naar welke voedingsmiddelen aangeboden worden en probeer deze gezonder maken
  • Bedenk een leuke uitdagingen met betrekking tot gezonde voeding. Bijvoorbeeld een groentechallenge (eet 300 gram groente per dag) of een suikerloze werkdag challenge. Ook zijn er handige e-learnings die medewerkers op een leuke en laagdrempelige manier helpen met het duurzaam aanleren van een betere leefstijl.
Hoe voeding impact heeft op de mentale gezondheid van medewerkers

Meer lezen over vitaliteit?

In vijf weken is er elke week een artikel over één van de Tsuru leefstijlgebieden gepubliceerd. Ook zijn alle inzichten gebundeld in een whitepaper. Wil je deze in je mailbox ontvangen, download hem dan via onderstaand formulier.

Tsuru helpt een vitaliteitsprogramma vorm te geven binnen jullie HR beleid

Wij begeleiden organisaties om een preventief beleid rond vitaliteit te ontwikkelen of verder te professionaliseren. Waar je ook staat, een beleid begint altijd met real-time inzicht, zowel op individueel als op organisatieniveau. Onze HR-analytics zijn wetenschappelijk gevalideerd en up-to-date om jou de inzichten te bieden die jij nodig hebt om jouw werknemers te helpen nóg vitaler te worden!

Nieuwsgierig naar verdere inzichten en de handige e-learnings op het gebied van voeding, slaap, beweging, stress, vitaliteit en ambitie in relatie tot de werkvloer? Kijk op www.tsuru.nl en/of www.mijnvitaliteit.nl

Wil je meer weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? We denken graag met je mee. Samen voor een vitaler en gezonder werkend Nederland! Neem dan contact op met Toine of een van zijn collega’s. Je kunt ook direct een vrijblijvende telefonische kennismaking inplannen.

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Tags: e-learning, mentale gezondheid, preventie, Tsuru, verzuimreductie, vitaliteit, voeding
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.