Waarom is werk doen wat écht bij je past zo belangrijk en hoe verhoudt het zich tot vitaliteit en duurzame inzetbaarheid? Dit artikel zoomt in op het bewustwordingsproces van het vormen van een professionele identiteit.

Het lijkt een open deur om werk te gaan doen wat bij iemand past. Met de huidige tekorten op de arbeidsmarkt zou iedereen iets kunnen gaan doen dat het dichtste bij zijn of haar kwaliteiten, karaktereigenschappen, drijfveren en talenten ligt, toch? Niets is minder waar want minder dan 40 procent van werkend Nederland ervaart bevlogenheid in zijn of haar dagelijkse werkzaamheden. Hoe inspireren we onze werknemers om op ontdekkingsreis te gaan om uit te zoeken wie ze zijn, uit welke werkzaamheden ze voldoening halen en bewust hun werkzaamheden zo in te richten dat het ze per saldo energie oplevert? Wij zochten het uit want alleen samen versterken we de vitaliteit van werkend Nederland.

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid

Medewerkers vitaal hun loopbaan laten doorwandelen gaat verder dan slechts aandacht vestigen op hun fysieke gezondheid. Een gezonde leefstijl is een sterke basis maar op de werkvloer is het ook belangrijk om onze passie kwijt te kunnen in onze dagelijkse werkzaamheden. Bekend organisatiepsycholoog Schaufeli noemt bevlogenheid de basis van duurzame inzetbaarheid. Krijg je energie van de werkzaamheden die je dagdagelijks uitvoert? Vliegen de uren voorbij zonder dat je het doorhebt? Heb je plezier in je werk? Voel je je betrokken met je werkgever? Allemaal vragen die bevlogen medewerkers volmondig met ’’ja’ zullen beantwoorden. Een randvoorwaarde voor bevlogen te werk gaan is om werk te doen dat in lijn ligt met iemands kernwaarden, persoonlijkheid, drijfveren en talenten. Het is dus van groot belang om werknemers te helpen zichzelf in een professionele setting goed te leren kennen.

Preventief én amplitief HR beleid

Werkstress is de grootste beroepsziekte van Nederland wat er in resulteert dat 1,2 miljoen werknemers er last van hebben en het meer dan 3 miljard euro aan burn-out gerelateerde verzuimkosten op jaarbasis oplevert (TNO Factsheet 2021). Werkstress is te voorkomen en daarom is een preventief of misschien zelfs amplitief vitaliteitsbeleid welke uitgedragen wordt door alle lagen van de organisatie onmisbaar om een organisatie, en vooral de mensen binnen de organisatie, optimaal te laten functioneren. Er zijn twee stromingen die beide helpen om enerzijds bevlogenheid te versterken en anderzijds werkstress te verlagen. Een preventieve oplossing zou kunnen zijn om bijvoorbeeld de werkdruk van werknemers af te laten nemen door bepaalde processen te optimaliseren of simpelweg meer mensen aan te nemen. De amplitieve oplossing zou in dit geval kunnen zijn om persoonlijke hulpbronnen van medewerkers te versterken door middel van coaching of training. Hiermee daag je werknemers uit om meer zelfinzicht te creëren en daarmee hun werkzaamheden zo in te richten dat het ook daadwerkelijk bij ze past en ze hier energie uit halen. Daarnaast zullen werknemers na coaching of training skills aanleren waarmee ze hun mentale kapitaal versterken en daarmee ook weerbaarder zijn bij tegenslag. Twee vliegen in één klap dus.

Vitaliteit: de impact van werk dat écht bij je past

Gedeelde verantwoordelijkheid

We bevinden ons twee derde van ons leven op de werkvloer. Een werkgever heeft er dus zeker een aandeel in om een werkomgeving te faciliteren waarin het welzijn van medewerkers wordt geoptimaliseerd. Regelmatig inchecken bij medewerkers of ze nog goed in hun rol zitten, lekker in hun vel zitten en of ze voor zichzelf scherp hebben waar ze naartoe willen groeien binnen hun loopbaan lijkt een flinke investering maar deze verdient zich dubbel en dwars terug. Werknemers die zich gewaardeerd voelen ervaren onder andere meer betrokkenheid met de organisatie, ervaren meer werkgeluk, vertonen minder verloop, en verzuimen minder.

Wat kan je gelijk toepassen binnen jouw organisatie om werknemers uit te dagen om na te denken of ze wel doen wat écht bij ze past? Hieronder volgen een paar tips:

  1. Stimuleer werknemers om na te denken over wie ze zijn en hoe ze hun identiteit nóg beter kunnen uiten op de werkvloer door middel van coaching.
  2. Help werknemers zichzelf beter te leren kennen door drijfveren te identificeren zodat ze weten wat ze op een dieper niveau motiveert
  3. Maak thema’s als vitaliteit, persoonlijke ontwikkeling, energiegevers en energievreters bespreekbaar binnen de hele organisatie.
  4. Zorg dat werknemers weten waar ze hiervoor binnen jouw organisatie terecht kunnen en biedt hulpmiddelen (bv via e-learnings en training) pro-actief aan.
  5. Maak gebruik van rolmodellen, bij voorkeur werknemers uit alle lagen van de organisatie.
  6. Integreer welzijn in de cultuur van de organisatie en communiceer hier transparant over.

Alles begint bij bewustzijn en inzicht

Weten wie je bent en wat eventueel bij je zou passen is een heel bewustwordingsproces. Dit proces vraagt ook de nodige begeleiding. Dat kan door middel van persoonlijke coaching maar een meer schaalbaare manier is om tools als online vragenlijsten in te zetten. Persoonlijkheid of drijfveren kunnen bijvoorbeeld betrouwbaar door middel van een vragenlijst in kaart worden gebracht. Inzicht in een persoonlijk profiel verruimt het zelfinzicht van werknemers en is een mooi startpunt voor een dialoog over hoe ze hun karaktereigenschappen en drijfveren beter in kunnen zetten op de werkvloer. Dat levert niet alleen blije werknemers op maar ook betere bedrijfsresultaten, een win-win situatie dus.

Meer lezen?

In vijf weken is er elke week een artikel over één van de Tsuru leefstijlgebieden gepubliceerd. Ook zijn alle inzichten gebundeld in een whitepaper. Wil je deze in je mailbox ontvangen, download hem dan via onderstaand formulier.

Tsuru helpt een vitaliteitsprogramma vorm te geven binnen jullie HR beleid

Wij begeleiden organisaties om een preventief vitaliteitsbeleid te ontwikkelen of verder te professionaliseren. Waar je ook staat, een beleid begint altijd met real-time inzicht, zowel op individueel als op organisatieniveau. Onze HR-analytics zijn wetenschappelijk gevalideerd en up-to-date om jou de inzichten te bieden die jij nodig hebt om jouw werknemers te helpen nóg vitaler te worden!

Nieuwsgierig naar verdere inzichten en de handige e-learnings op het gebied van voeding, slaap, beweging, stress en ambitie in relatie tot de werkvloer? Kijk op www.tsuru.nl en/ of www.mijnvitaliteit.nl

Wil je meer weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? We denken graag vrijblijvend mee. Samen voor een vitaler en gezonder werkend Nederland!

Neem contact op met Toine of een van zijn collega’s. Je kunt ook direct een vrijblijvende telefonische kennismaking inplannen.

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Tags: , , , , , , , , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE