Stress heeft zowel een positieve als een negatieve invloed op het functioneren. Leer in dit artikel van Drs. Jessy Brouwers het onderscheid te herkennen en weet wat te doen om langdurige, negatieve stress te voorkomen.

Lees de informatie en ontvang direct een aantal handige tips. (Artikel 4 van 5)

De invloed van stress op mentale en fysieke gezondheid

In principe is de mens er op gemaakt om met stress om te kunnen gaan. Echter, moet deze wel kortdurend zijn. Langer durende stress, dwz een zeurend aanhoudend gevoel van spanning, noemen we chronische stress. Deze vorm is schadelijk voor de gezondheid en heeft grote invloed op het functioneren. De belangrijkste effecten van positieve en negatieve stress op een rij:

Positieve, kortdurende stress:

  • Verhoogde alertheid en concentratie
  • Meer creativiteit
  • Betere spierfuncties
  • Verhoogd uithoudingsvermogen
  • Verhoogde weerstand tegen pijn
  • Betere immuniteit

Negatieve en langdurende stress:

  • Verslechtering van cognitieve functies zoals geheugen, intellect, zaken kunnen combineren.
  • Slechte concentratie
  • Spierspanningen die leiden tot verschillende lichamelijke klachten (vaak in de nek en hals)
  • Beklemd gevoel op de borst
  • Overmatige vermoeidheid (mede door slecht slapen)
  • Verslechterde weerstand en immuniteit

De veerkracht die nodig is om stress aan te kunnen, kan enigszins getraind worden. Wat daar, simpel gezegd, voor nodig is is de juiste balans tussen stress en ontspanning. Een soort interval training. Het is beter om regelmatig stress en ontspan momenten te hebben dan bijvoorbeeld te weinig stress. Het klinkt vreemd maar bij te weinig ontstaat er verveling. Het wordt dan saai en er is geen spanning meer. We spreken dan van een bore-out. Dat is de tegenhanger van een burn-out, die juist bij te veel en langdurige negatieve stress optreedt. Beiden leiden tot uitval op de werkvloer en uitval in het sociaal/ maatschappelijk functioneren. Zowel voor medewerker als voor werkgever een onwenselijke situatie.

Het belang van stress management

Gezien bovenstaande is het van belang dat er een goede en adequate vorm van stress management is. Dit geldt zowel binnen bedrijven, aangestuurd door de verantwoordelijken, maar ook voor het individu zelf. Stressmanagement moet gebaseerd zijn op het bovenstaande principe: inspanning ontspanning- inspanning- ontspanning.

Het begint met het detecteren van eventuele factoren, de inzicht- en bewustzijnsfase. Deze kunnen het best aangegeven worden door de mensen zelf. Hiervoor is het nodig dat er een open en veilige communicatie mogelijk is. Er is een lange tijd, en eigenlijk nog steeds wel, een taboe geweest op het bespreken van stress vanwege vele negatieve vooroordelen. Daarnaast is een goede voorlichting over symptomen belangrijk omdat er een bewustzijn moet ontstaan wat de symptomen en of stresssignalen eigenlijk zijn. Zelf heb je dus een grote verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid. Het is belangrijk te weten wat voor jou stress veroorzaakt en wat jou helpt te ontspannen. De ander, in dit geval de werkgever, heeft dan meer informatie die nodig is om dit eventueel te kunnen faciliteren.

Over het algemeen wordt er stress ervaren als er een bepaalde druk is van ’’meer moeten dan kan’ . De mate waarin iemand gebukt gaat onder die druk is afhankelijk van de eigen situatie, interpretatie en referentiekader.

Hierdoor is er een groot verschil in hoe verschillende mensen reageren op een zelfde stress situatie. Dit komt omdat er nog een soort filter/ transformator zit tussen de input en output. Deze transformator verzorgt de interpretatie van een situatie. Zo zullen optimistische mensen minder stress ervaren omdat ze de stress-input wat positiever interpreteren wat vervolgens de stress reactie zal verminderen. Interessant is dan ook dat dit een mechanisme is dat ingezet kan worden bij het verbeteren van stressmanagement. Stressreductie is dus niet alleen het wegnemen van de symptomen maar vooral ook werken aan de mindset. Als je in staat bent het elastiekje langer te maken of anders naar het elastiekje te kijken dan kun je meer aan en beter omgaan met de stress.

Stress: de positieve en negatieve invloeden

Waarom houden we er toch ook van?

Over het algemeen wil niemand zich langdurig gestresst voelen. Maar waarom blijven we dat dan toch maar steeds opzoeken. Hieronder enkele redenen om vooral stress te behouden:

  • Stress werkt positief op de indruk met iets belangrijks bezig te zijn.
  • Stress helpt om intimiteit te vermijden en vrienden te behouden
  • Stress helpt om niet gevraagd te worden voor allerlei zgn onbelangrijke klusjes zoals het huishouden
  • Stress is een goedkope drug. Het geeft een kick en kost niets.
  • Stress is een excuus om ongeremd emoties te laten gaan en soms ook ongeremd te leven.
  • Stress kan als excuus gebruikt worden om beloftes niet na te komen.

Kortom het ontstaan en in stand houden van stress is een combinatie van omgevingsfactoren, psychologie en biologische processen. Als je dus de negatieve stress wil aanpakken zullen er op al deze drie segmenten interventies moeten plaatsvinden. Via specifieke kennisoverdracht (bijvoorbeeld in de vorm van workshops, webinars, e-learnings) of begeleiding kun je jouw medewerkers al een heel eind op weg helpen om de negatieve stress aan te pakken. Maak het in ieder geval bespreekbaar en geef de medewerker het gevoel dat hij/ zij zich kwetsbaar mag opstellen om samen tot een oplossing te komen. Want als het elastiekje breekt dan is het zowel voor medewerker als voor werkgever een vervelende en vaak langdurige aangelegenheid. En voorkomen is altijd beter dan genezen!

Meer lezen?

In vijf weken zal er elke week een artikel over één van de Tsuru leefstijlgebieden gepubliceerd worden. Ook zullen alle inzichten gebundeld worden in een whitepaper. Wil je deze in je mailbox ontvangen, schrijf je alvast in via deze link.

Tsuru helpt een vitaliteitsprogramma vorm te geven binnen jullie HR beleid

Wij begeleiden organisaties om een preventief vitaliteitsbeleid te ontwikkelen of verder te professionaliseren. Waar je ook staat, een beleid begint altijd met real-time inzicht, zowel op individueel als op organisatieniveau. Onze HR-analytics zijn wetenschappelijk gevalideerd en up-to-date om jou de inzichten te bieden die jij nodig hebt om jouw werknemers te helpen nóg vitaler te worden!

Nieuwsgierig naar verdere inzichten en de handige e-learnings op het gebied van voeding, slaap, beweging, stress en ambitie in relatie tot de werkvloer? Kijk op www.tsuru.nl en/ of www.mijnvitaliteit.nl

Wil je meer weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? We denken graag vrijblijvend mee. Samen voor een vitaler en gezonder werkend Nederland!

Neem contact op met Toine of een van zijn collega’s. Je kunt ook direct een vrijblijvende telefonische kennismaking inplannen.

Tags: mentale gezondheid, negatieve stress, positieve mindset, preventie, stressmanagement, veerkracht, verzuimreductie, vitaliteit
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE