Tags: bedrijfscultuur, beweegpauzes, beweging, mentale gezondheid, preventie, Productiviteit, Tsuru, verzuimreductie, vitaliteit, zorgkosten

Duurzame inzetbaarheid: krijg medewerkers in beweging

Dit artikel bespreekt duurzame inzetbaarheid en de effecten van een sedentaire leefstijl en de bewustwording van positieve effecten van beweging tijdens werkdag en daarbuiten. Waarom is het belangrijk als organisatie werknemers gezond te houden en wat kan men doen om productiviteit te verhogen?

Lees de informatie en ontvang direct een aantal handige tips. (Artikel 3 van 5)

Betere beweging betekent duurzame inzetbaarheid

Dat gezondheid ons hoogste goed is, vertelt een oude volkswijsheid. Onderzoek wijst uit dat voldoende beweging bijdraagt aan een goede gezondheid en daarmee aan meer geluk en een hogere arbeidsproductiviteit. Toch beweegt 50% van de volwassenen in Nederland onvoldoende. Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zit 32% van de bevolking meer dan 8,5 uur per dag en wordt het zitten vaak niet gecompenseerd door beweging. Dit zorgt voor ziekte, uitval en jaarlijks stijgende zorguitgaven.

We weten dat voldoende dagelijkse beweging belangrijk en goed voor ons is. De overheid start zelfs een campagne rondom duurzame inzetbaarheid; om beeldschermwerkers vaker te laten bewegen. Beweging zorgt voor meer energie, bevordert de bloedsomloop en brengt de bloedsuikerspiegel in balans. Daarmee verhoogt beweging de weerbaarheid tegen stress en verbetert het humeur en slaapkwaliteit.

Beweging zorgt ook voor een beter denkvermogen, betere concentratie en een beter geheugen. Een onderzoekt laat zien dat 72% van de deelnemers een beter timemanagement had op dagen dat ze bewogen. Beweging zorgt dus voor een hogere productiviteit.

De gevaren van te weinig beweging

De voordelen van beweging staan in contrast tot de nadelige effecten die langdurig zitten als gevolg kan hebben:

  • Een langzamer metabolisme, dat het afbreken van vet moeilijk en de aanmaak van vet makkelijker maakt
  • Een verminderde hoeveelheid bloed dat het hard rondpompt, met als gevolg hart- en vaat ziekten
  • Een gestimuleerd stress-systeem in het lichaam met als gevolg dat glucose langer in het bloed aanwezig blijft en diabetes type II op gang kan brengen
  • Een verhoogde kans op chronische ontstekingen en kanker
  • Een verhoogde kans op spier- en skeletaandoeningen zoals artralgie en osteoporose o.a. door het niet gebruiken van de spieren en het uitblijven van belasting
  • Een verhoogde kans op depressie en cognitieve stoornissen
  • En er is zelfs meer kans op vroegtijdig overlijden

Het is dus belangrijk voor mensen met een zittend beroep om voldoende te bewegen.

De werkgever heeft een belangrijke taak door voldoende aandacht aan te schenken aan vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Je moet als werkgever natuurlijk niets opleggen maar je kunt wel een belangrijke rol spelen om beweging te stimuleren.

Duurzame inzetbaarheid: krijg medewerkers in beweging

Gedeelde verantwoordelijkheid

Er zijn meerdere factoren die meespelen bij het ontwikkelen en behouden van een gezond bewegingspatroon. Steeds meer komt er de overtuiging dat dit een verantwoordelijkheid is voor werknemer en werkgever samen. De beschikbaarheid van bewegingsmogelijkheden en de keuzes die mensen in een werkomgeving maken worden sterk bepaald op de werkvloer en de bedrijfscultuur. Een goed beleid en de juiste stimulatie kan de medewerker motiveren en inspireren tot beweging.

En dan bedoelen we niet (alleen) het aanbieden van een sportschoolabonnement of een Fitbit. Mensen die dat willen hebben dat zelf al wel geregeld. Je kunt het beste pro-actief en laagdrempelig dingen aanbieden waar iedereen gebruik van kan maken. Bijvoorbeeld via georganiseerde, regelmatige beweegpauzes. Organiseer bijvoorbeeld 2 keer per week op vaste tijden milde bewegingsoefeningen waarbij je werknemers in 20 minuten weer even de spieren los gegooid hebben en weer energiek verder kunnen. Bedrijfscultuur en communicatie zijn hier belangrijk. Ook gedreven en gemotiveerde medewerkers moeten pauzes durven en kunnen nemen. Elk bedrijf kan dit passend aanbieden op basis van fitheid, leeftijd of gewoontes van haar medewerkers. Met deze stappen werk je aan de duurzame inzetbaarheid van jouw organisatie.

Beweging stimuleert ook sociale interactie. Er is veel onderzoek dat suggereert dat er nog meer voordelen zijn wanneer we in groepen bewegen. Daarnaast kan het de relaties tussen collegae versterken. Het hebben van ambassadeurs, commissies of initiatieven helpt om duurzame verandering op gang te brengen. En het helpt natuurlijk ook altijd als directie en management het goede voorbeeld geven.

Duurzame inzetbaarheid: alles begint bij bewustzijn en inzicht

Verandering begint bij bewustzijn door kennis van een gezond én ongezond bewegingspatroon en daarnaast door inzicht in het eigen bewegingspatroon. En dan niet alleen over wat je doet maar ook over wie je bent. Ben je een krachtsporter of een duursporter, een groepsmens of een individuele sporter. Of wil je eigenlijk liever helemaal niet sporten. Werknemers zullen door inzicht in hun bewegingspatroon en de gevolgen ervan gemotiveerder zijn om duurzame bewegingsgewoontes te ontwikkelen. Informatie en data-gedreven inzicht is hierbij de basis. Werkgevers zouden bijvoorbeeld organisatiebreed over cijfers moeten beschikken zodat zij het beleid kunnen bijstellen en passende initiatieven kunnen aanbieden. Uiteraard anoniem per persoon maar bijvoorbeeld wel gediffentieerd op geslacht, leeftijdscategorieën, vestiging, divisie of afdelingsniveau.

Meer lezen?

In vijf weken is er elke week een artikel over één van de Tsuru leefstijlgebieden gepubliceerd. Ook zijn alle inzichten gebundeld in een whitepaper. Wil je deze in je mailbox ontvangen, download hem dan via onderstaand formulier.

Tsuru helpt een vitaliteitsprogramma vorm te geven binnen jullie HR beleid

Wij begeleiden organisaties om een preventief vitaliteitsbeleid te ontwikkelen of verder te professionaliseren. Waar je ook staat, een beleid begint altijd met real-time inzicht, zowel op individueel als op organisatieniveau. Onze HR-analytics zijn wetenschappelijk gevalideerd en up-to-date om jou de inzichten te bieden die jij nodig hebt om jouw werknemers te helpen nóg vitaler te worden!

Nieuwsgierig naar verdere inzichten en de handige e-learnings op het gebied van voeding, slaap, beweging, stress en ambitie in relatie tot de werkvloer? Kijk op www.tsuru.nl en/ of www.mijnvitaliteit.nl

Wil je meer weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? We denken graag vrijblijvend mee. Samen voor een vitaler en gezonder werkend Nederland!

Neem contact op met Toine of een van zijn collega’s. Je kunt ook direct een vrijblijvende telefonische kennismaking inplannen.

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Tags: bedrijfscultuur, beweegpauzes, beweging, mentale gezondheid, preventie, Productiviteit, Tsuru, verzuimreductie, vitaliteit, zorgkosten
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.