Tags: strategie, vitaliteit, wellbeing, werknemerswelzijn, Werkstress

Werknemerswelzijn in 2022: de rol van de werkgever

De pandemie heeft het evenwicht tussen werk en privé vervaagd. Wat is de beste manier om te investeren in de mentale en fysieke gezondheid van je mensen en talent, het Werknemerswelzijn? In dit artikel lees je meer.

De rol van de werkgever; hoe te investeren en de voortgang inzichtelijk te maken?

De pandemie heeft het evenwicht tussen werk en privé vervaagd. Personeel is schaars, privé en werk lopen door elkaar vanwege het thuiswerken en in 2021 was werkstress bij 15,7% van werknemers in Nederland* de belangrijkste reden voor verzuim en uitval. Dé uitdaging voor werkgevers en HR-afdelingen in 2022: wat is de beste manier om te investeren in de mentale en fysieke gezondheid van je mensen en talent. De eigen regie van de werknemer moet hierin centraal staan en worden ondersteund door de bedrijfscultuur en leiderschap. Het werknemerswelzijn dient hierbij een prominente rol te spelen.

Een effectieve welzijnsstrategie voor werknemerswelzijn

Dat investeren in mensen een positieve impact heeft op de bedrijfsresultaten, lijkt zo vanzelfsprekend. Toch zijn er nog weinig organisaties die dit echt verankerd hebben in de strategie en het leiderschap. Er is veelal geen inzicht in de totale investeringen op het gebied van behoud van gezondheid en werknemerswelzijn. De focus ligt nog steeds met name op het managen van verzuim.

Om een positieve bijdrage te leveren aan de bedrijfsresultaten, betrokkenheid en behoud van talent, zal er verder moeten worden gekeken dan het verzuimmanagement. Dit vraagt om een welzijnsstrategie die zich richt op de algehele populatie en hiervan de risico’s in kaart brengt, zodat er tijdig ondersteuning kan worden geboden en uitval kan worden voorkomen.

De oplossing kan liggen in een data-gedreven aanpak, omdat dit het effect meetbaar maakt. Het inzicht zal helpen om de bestaande individuele, team en organisatie interventies aan te laten sluiten op de daadwerkelijke behoeftes.

Gezien het feit dat we veel tijd doorbrengen op het werk, zullen werkgevers hier een proactieve rol in moeten spelen en ervoor moeten zorgen dat ook het werk positief bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Het gaat erom niemand achter te laten, werknemers doorlopend nieuwe kansen te bieden en vooral mensen de ondersteuning te geven die ze nodig hebben om kwalitatief goed en duurzaam werk te verrichten met behoud van gezondheid en werknemerswelzijn. Dit is geen trade-off.

Werknemerswelzijn in 2022

Schaalbaar, duurzaam en meetbaar

Gezondheid en werknemerswelzijn houdt niet op binnen de kaders van het werk. Oplossingen moeten er dus op gericht zijn om de werknemer te ondersteunen op alle dimensies van gezondheid (fysiek, mentaal en leefstijl) ongeacht wanneer iemand op het werk of thuis is. Technologie en digitale ondersteuning is essentieel om dit op schaal en gepersonaliseerd mogelijk te maken. Tegenwoordig zijn er mooie oplossingen voor het aanmeten van gezond gedrag, waarbij digitale middelen worden gecombineerd met persoonlijk coaching contact. Dit stelt organisaties in staat om werknemers een structureel programma aan te bieden en de juiste support te geven op het moment dat het nodig is, in plaats van bijvoorbeeld standaard ééns per twee jaar een preventief medisch onderzoek.

Trends & uitdagingen

We zien in een onderzoek dat is uitgevoerd door Ancora Health, dat de gezondheid en het werknemerswelzijn één van de belangrijkste trends voor 2022 is. Hier is een duidelijke verandering zichtbaar. Dit is per slot van rekening ook essentieel om uitval te voorkomen. Voor werkgevers ligt de grootste uitdaging waarin te investeren. Ons laatste rapport identificeert hoe een data-gedreven aanpak op het gebied van werknemerswelzijn bij kan dragen aan een beter rendement voor zowel de werknemer als werkgever. Ook is te lezen welke acties jouw bedrijf kan nemen om waardevolle vitaliteitsinvesteringen te doen en hoe deze te koppelen aan de bedrijfsresultaten.

*Onderzoek TNO en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Factsheet week van de werkstress 2021

Tags: strategie, vitaliteit, wellbeing, werknemerswelzijn, Werkstress
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.