Tags: , , ,

Ongeoorloofde of geoorloofde staatssteun voor jou als werkgever, wat betekent dit?

Bij het aanvragen van subsidie, worden organisaties steeds vaker verrast met de vraag of ze een de-minimisverklaring willen invullen en ondertekenen. Dit is nodig om inzichtelijk te maken wat de hoogte is van de staatssteun die de organisatie ontvangt en dat daarmee geen grenzen worden overschreden.

Maar wat de de-minimisverordening precies inhoudt, is niet voor iedereen even helder. We hebben de meest gestelde vragen omtrent de de-minimis voor je op een rij gezet.

Wat is de-minimissteun?

Om oneerlijke concurrentie binnen het Europees handelsverkeer te voorkomen, is op Europees niveau een verbod op staatssteun afgesproken boven een bedrag van € 300.000,- over een periode van drie jaar. Steun onder dit bedrag is de-minimissteun. Deze relatief lage bedragen worden niet gezien als staatssteun, de bedragen zijn te laag om effect te hebben op de Europese handelsmarkt en zijn hiermee wel toegestaan. Voor een aantal sectoren geldt echter een lagere grens voor de-minimissteun.

Aangepast maximum aan de-minimissteun

Voor de vier verordeningen gelden de volgende maximaal te ontvangen bedragen aan de-minimissteun:

  • Algemene verordening: € 300.000,-
  • Visserij en aquacultuur: € 30.000,-
  • Primaire productie van landbouwproducten: € 20.000,-
  • Dienst van Algemeen Economisch belang: € 750.000,-

Bij de Algemene verordening geldt een uitzondering voor goederenvervoer over de weg door derden.

De genoemde bedragen zijn voor een periode van drie belastingjaren. Dienst van Algemeen Economisch belang (DEAB) is bijvoorbeeld niet-rendabel openbaar vervoer. Een DEAB wordt altijd aangewezen door de overheid.

Hoe gaat deze de-minimisverklaring in z’n werk?

Als je een de-minimisverklaring verstrekt, dien je aan te geven of jouw organisatie al de-minimissteun ontvangt en hoeveel. Dit kan je terugvinden op de verlening van subsidies die je reeds ontvangt. Belangrijk is dat het gaat om verleende subsidie, niet om uitbetaalde subsidie. Als hierop staat dat de subsidie onder de-minimissteun valt, dien je deze subsidie mee te tellen in de de-minimisverklaring. Zo wordt gecontroleerd of je het maximale bedrag van € 300.000,- niet overschrijdt bij het aanvragen van een nieuwe subsidie.

Waarom wordt de-minimis steeds vaker gecontroleerd?

Ondanks dat de de-minimis al langer bestaat, werd hier nog niet veel op gecontroleerd. Vanuit Europa zijn diverse overheden hierop aangesproken, hierom worden subsidieaanvragen steeds vaker getoetst op reeds ontvangen de-minimissteun.

Wat als je de grens overschrijdt?

De reguliere de-minimissteun heeft een duidelijke grens van € 300.000,-, maar ook voor de uitzonderingen is de grens helder. Wanneer je organisatie hogere steun aanvraagt, kan de subsidieverstrekker de aanvraag (deels) afwijzen. Er is momenteel nog geen geautomatiseerd controlesysteem voor de-minimissteun. Je dient dit zelf dus goed bij te houden.

Per 1 januari 2026 zal er in het kader van transparante steun een verplichting gaan gelden om, bij zowel algemene als DAEB de-minimissteun, gebruik te maken van een de-minimisregister op nationaal of op EU-niveau. Elke lidstaat is vrij om een nationaal register op te zetten, maar de Commissie zal op EU-niveau een centraal register realiseren dat per 1 januari 2026 door alle lidstaten gebruikt kan worden.

Als het onduidelijk is of een subsidie binnen de de-minimisverordening valt, is het mogelijk om hulp te zoeken bij het voeren van een accurate administratie. OAZ HR Specialisten kan je hiermee van dienst zijn. Neem contact op via 088 5600 700 of mail naar [email protected]. De specialisten van OAZ helpen je graag verder.

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: , , ,
Ook Interessante Document

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE