Tags: arbeidsmarkt, recruitment, solliciteren, UWV

Wat zijn tegenwoordig de functie eisen van werkgevers?

‘Perspectief op werk’ is een reeks interviews over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van Nu & Straks. – Jos van Langen onderzoekt hoe arbeid en werkgeverschap eruit gaat zien. Welke beroepen komen op en welke vaardigheden en mind-set zijn essentieel om de arbeidsmarkt van morgen te kunnen overleven. Dit gesprek is met socioloog Jena de Wit – zij is senior onderzoeker arbeidsmarkt bij het UWV met haar afdeling verzorgen zij Arbeidsmarktinformatie- en advies.

Wat is jullie onderzoeksgebied binnen de UWV?

“Onze taak is Arbeidsmarkt vraagstukken transparant en inzichtelijk maken – voor alle betrokkenen van binnen en buiten het UWV. Wij helpen de uitvoering van het UWV en geven inzicht in de werking van de arbeidsmarkt voor externen zoals brancheorganisaties. En ik ben coördinator van het team: sectoren, beroepen en opleidingen.”

Wat hebben jullie onderzocht m.b.t. functie eisen van werkgevers?

“Het is een periodiek onderzoek onder werkgevers. Daarbij kijken we hoe zij werven, maar worden ook elk jaar nieuwe thema’s meegenomen. Denk aan bijvoorbeeld welke vaardigheden werkgevers belangrijk vinden. Dit is voor ons ook relevent ook i.v.m. de WW en werkzoekenden in het algemeen.

Want hoe kun je nou voldoen aan die eisen? En natuurlijk hoe moeilijk vervoerbaar zijn momenteel die functies? En we hebben ons nu gefocust op wat zijn precies de wensen en functie eisen van huidige werkgevers. Onderscheid gemaakt tussen, diploma’s en certificeringen, specifieke vakkennis, werkervaring en vaardigheden. Wij hebben voor deze meting zo’n 3000 werkgevers bevraagd in uiteenlopende sectoren.”

Merk je dat werkgevers hun eisen bijstellen nu er krapte op de arbeidsmarkt is?

“We denken dat werkgevers zich altijd al aanpassen wanneer ze merken dat ze niet de juiste kandidaat voor zich hebben. We hebben werkgevers ook gevraagd welk soort kandidaten zij de afgelopen jaren hebben aangenomen. Of zijn er concessies gedaan op de gestelde functie-eisen?

Heb je toen iemand aangenomen die bijvoorbeeld niet aan de diploma eisen voldeed? We kwamen er toen achter dat 7 op de 10 werkgevers daadwerkelijk iemand heeft aangenomen, afgelopen twee jaar, die niet geheel voldeed aan de gestelde eisen. Er is echt een tekort aan werkzoekenden en wij hebben nog nooit eerder zo’n grote krapte gezien.”

Wat maken jullie hieruit op rondom deze constatering?

“Vrijwel alle werkgevers geven aan dat zij het belangrijk vinden dat de sollicitant beschikt over de juiste vaardigheden, zoals bijvoorbeeld servicegerichtheid of digitale vaardigheden. De sollicitant moet naast de juiste vaardigheden volgens 61% van de werkgevers ook beschikken over specifieke vakkennis. Relevante werkervaring (38%) en het beschikken over de juiste diploma’s en certificaten (41%) wordt daarentegen door een kleinere groep werkgevers belangrijk gevonden.

Ruim de helft van de werkgevers (56%) hebben dit gedaan met kandidaten die niet beschikken over de gevraagde relevante werkervaring. Vooral werkgevers binnen het openbaar bestuur, de bouw en de detail- en autohandel nemen vaker kandidaten aan die niet de gevraagde werkervaring hebben.

Ik verwacht dat werkgevers in de toekomst vaker water bij de wijn zullen moeten doen als het gaat om functie-eisen. Daarnaast zien we wel dat aanbieders in hun CV meer mogen aangeven welke vaardigheden zij nog meer hebben opgedaan in hun leven. Het profileren van hun vaardigheden kan nog veel duidelijker.”

Hoe gaan werkgevers dan te werk als kandidaten minder scholing hebben?

“Als een sollicitant is aangenomen die nog niet beschikt over de juiste ervaring, vaardigheden, diploma’s of vakkennis, zet de werkgever vooral het leren op de werkvloer in. 93% van de ondervraagde werkgevers geeft aan deze methode in te zetten.

Verder laat 53% van de werkgevers de sollicitant een opleiding, cursus of training volgen om de benodigde kennis en vaardigheden aan te leren. Ook zie je dat werkgevers het takenpakket aanpassen, zodat zij toch iemand kunnen aannemen op de functie.

Dit klinkt heel positief allemaal – zeker voor kandidaten die werk zoeken?!
Er liggen voor werkzoekenden nu meer kansen op de arbeidsmarkt om werk te vinden waar ze niet helemaal het juiste profiel voor hebben. Zo komt een bredere groep kandidaten in aanmerking voor moeilijk vervulbare vacatures.

UWV werkt samen met werkgevers in het vinden van kandidaten die door middel van scholing kunnen aansluiten op de vacature. Samen met werkgevers kan er dan een leerwerktraject of een arrangement samengesteld worden waarin kandidaten gereed gemaakt worden om aan de slag te gaan.”

Tips van Jena:

  • Investeer meer in je bestaande medewerkers en onderzoek hoe zij kunnen doorstromen.
  • Maak meer gebruik van de kennis en expertise van bestaande medewerkers.
  • Zorg dat je als werkgever alleen de belangrijkste functie eisen opneemt, geen waslijst, zo kan er een betere match ontstaan.
  • Selecteer vooral op functie eisen en taken i.p.v. diploma’s. (er is vaak verborgen en onbekend talent aanwezig).
  • Zoek contact met het UWV waar ook kandidaten en scholingsmogelijkheden aanwezig zijn.

Nieuwe kansrijke beroepen vanaf 2021:

  • Hoofden technische dienst
  • Heftruckchauffeurs
  • Logistiek medewerkers
  • Treindienstleiders
  • Hotelreceptionisten
  • Schoonmakers (in kantoren, bedrijven hotels, vakantieparken)
  • Fysiotherapeuten

Kansen op verschillende niveaus

In het overzicht staan beroepen op alle niveaus. Zo zijn er beroepen waar geen of nauwelijks instroomeisen worden gesteld, zoals:

  • Oppermannen en hulparbeiders bouw
  • Beladers en bijrijders
  • Verhuizers
  • Verkeersregelaars
  • Huishoudelijk medewerkers thuiszorg

In de meeste beroepen wordt er gevraagd om specifieke kennis en vaardigheden. Op middelbaar niveau zijn het beroepen zoals:

  • Verzorgenden ig
  • Monteurs in de industrie en installatiebranche
  • Pedagogisch medewerkers kinderopvang
  • Restaurantkoks
  • Vrachtwagenchauffeurs en grondverzet- en kraanmachinisten

Ook op hoger niveau zijn er baankansen. Bijvoorbeeld:

  • Gespecialiseerd verpleegkundigen
  • Docenten talen of exacte vakken
  • ICT-programmeurs
  • HR-adviseurs
  • Projectleiders in de bouw, installatiebranche en industrie

Wil je eventueel de lijst van ‘kansrijke beroepen’ van 2022 zien?
Die verschijnt eind september 2022 op de UWV site.

Tags: arbeidsmarkt, recruitment, solliciteren, UWV
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE