Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#36 Over angst

Angstproblemen zijn de meest voorkomende mentale problemen van Nederland. 1 op de 7 volwassenen heeft hier last van. Toch gaat het er zelden specifiek over. Daar gaan we met deze aflevering verandering in brengen! Ook hebben we het dit keer over de roep om een keurmerk voor stress-en burnoutcoaches. Iets dat er feitelijk al is, maar blijkbaar nog onvoldoende op netvliezen staat.
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Angstproblemen en stressgerelateerde klachten lopen vaak door elkaar heen. De symptomen lijken dan ook sterk op elkaar. Piekeren, prikkelbaarheid, slechte concentratie, slecht slapen, spierspanning en allerlei fysieke reacties zoals zweten, hartkloppingen e.d.
En vaak is het ook állebei aan de hand. Mensen met een angstige inborst kunnen het in een werksetting extra zwaar hebben. Ze raken veel energie kwijt aan het zichzelf pushen om de dingen waar ze angst bij ervaren, tóch te doen. Andersom is er overigens ook een werking: iemand die richting overspannenheid gaat kan daar angstige gevoelens bij ontwikkelen. Bijvoorbeeld door het gevoel niet meer te kunnen voldoen aan de hoge maatstaven of door de fysieke en mentale klachten die komen kijken bij overspannenheid.

In ieder geval komen angstproblemen veel voor; het meest van alle mentale klachten. Volgens recent onderzoek van het Trimbos Instituut heeft 1 op 7 (d.w.z. 15%) van de volwassen Nederlanders er last van. Waarbij de graatmeter voor ‘last’ is dat je er in je dagelijks leven hinder van hebt. Dit betekent overigens niet dat al deze mensen ervoor in behandeling zijn of zouden moeten zijn.

Angstklachten ontstaan meestal in de kindertijd. Zoals zo vaak speelt erfelijkheid een rol en ook de opvoeding. De zeer ernstige klachten hebben veelal te maken met hechtingsproblemen tussen ouder(s) en kind in de vroege jeugd. Ook traumatische ervaringen of ernstige ziekten kunnen een angststoornis opleveren.

Remedies om klachten te verlichten zijn uiteraard afhankelijk van de ernst van de klachten. Maar goede zelfzorg is sowieso voor iedereen een aanrader. Genoeg slapen, goed eten, bewegen, ontspannen, matig zijn met koffie en alcohol én dingen blijven doen! En je daarbij ‘in het hier en nu’ afvragen: wat is er nu beangstigend? Qua behandeling leveren vooral cognitieve gedragsmethoden positieve effecten op. In aflevering 9 (Mindfulness en ACT) en aflevering 27 (RET) zijn we al eens dieper ingegaan op deze methoden, die helpen om te ontspannen en om je rampgedachten te relativeren.

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.