Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#33 Over het goede leven

Het boek Het goede leven (Robert Waldinger & Marc Schulz) vormt de inspiratiebron voor deze 33e aflevering. Deze twee Harvard-professoren zijn de huidige leiders van The Harvard Study of Adult Development. Het langstlopende (84 jaar!), wetenschappelijk onderzoek naar levensgeluk. Het eigen en ander (internationaal) onderzoek wordt erbij gehaald voor een aantal fascinerende conclusies. Luisteren maar!
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Velen van ons zullen denken dat geld, een goede carrière, gezond eten en voldoende bewegen ons gelukkig en gezond maken. Maar wat blijkt uit dit langstlopende, wetenschappelijk onderzoek…

De grootste en meest blijvende invloed op een gelukkig, gezond leven is het hebben van goede relaties! In dit onderzoek, dat al 84 jaar loopt, worden ruim 2000 deelnemers 2-jaarlijks op alle aspecten van hun leven bevraagd. Ook worden zij elke 5 jaar medisch gescreend. Hun huisartsendossier wordt opgevraagd en er worden aanvullende metingen gedaan zoals hersenscans, haarmonsters, hartslagmetingen. Eén keer in de ongeveer 15 jaar worden ze persoonlijk bezocht, bevraagd en geobserveerd. En de gelukkigste deelnemers onderscheiden zich dus door hun vermogen om goede relaties te hebben en te blijven onderhouden. Met hun gezin, familie, in hun werk etc. Het werk dat zij doen is soms niet eens zo passend bij hun talent of buitengewoon boeiend. Ze verstaan echter de kunst om hun werkrelaties als een belangrijk onderdeel van hun leven te zien. Een fijne band met collega’s zorgt ervoor dat hun werkende leven een prettige toevoeging is. In plaats van een noodzakelijke activiteit om geld te verdienen of om hogerop te komen en dáár dan het geluk in te vinden (wat 9 van de 10 keer dáár niet gevonden gaat worden).
De schrijvers van het boek putten niet alleen uit hun eigen onderzoek. Ze betrekken ook allerlei andere (internationale en ook medische) onderzoeken om hun bevindingen mee te onderbouwen. Het belang van veilige hechting en hoe dit ontstaat, komt bijvoorbeeld langs. En ook het gegeven dat het voelen van verbintenis voor ons als mens, staat voor veiligheid en geborgenheid. Zonder verbintenis, zonder een groep, kon de oermens niet overleven en dat zit nu nog ingebakken in ons systeem.

Er komt nog veel meer langs in dit interessante boek. Op een prettige, verhalende wijze opgeschreven waarmee recht wordt gedaan aan de antropologische basis van het onderzoek. Je kunt deze aflevering gebruiken om te bepalen of je het de moeite waard vindt om het zelf te gaan lezen 😉

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.