Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk

#40 Over wangedrag op het werk

Meer dan voldoende studiemateriaal is er afgelopen tijd opgeleverd, om opnieuw een aflevering over wangedrag op het werk te vullen. Dit keer staat het rapport Van Rijn 'niets gehoord, niets gezien, niets gedaan' centraal. Hét zeer uitgebreide onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de omroepen waarin één conclusie bijzonder hard doorklinkt: falend leiderschap als allergrootste boosdoener.
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman
Beluister de Podcast van: Melissa Schouman

Iedere twee weken – op zondagochtend, met lekkere koffie, aan de keukentafel – een ontspannen gesprek met stress- en burnoutcoach Melissa Schouman. Over alles wat je als medewerker en manager moet weten over werkdruk, stress en burnout. Over voorkomen, herkennen en oplossen.

Na het verschijnen van het rapport Van Rijn valt er een hoop hijgerigheid te bespeuren aan de nationale talkshow tafels. Beetje lastig, want dit zijn precies de omgevingen waar het rapport over gaat. Dan is het natuurlijk een goed idee om in onze podcast de informatie eens even nuchter en feitelijk op een rijtje te zetten.

Een gedegen onderzoek, wat Van Rijn en zijn commissieleden hebben uitgevoerd. Een zorgvuldig opgestelde vragenlijst die door 2500 respondenten is ingevuld. Met 200 mensen een interview gehouden. Dossieronderzoek gedaan naar de rol van de werkgever. En vervolgens vooral gefocust op de patronen die vaak terugkomen in de verhalen die mensen vertellen en in de vragenlijst naar voren hebben gebracht.

In die verhalen komen een aantal zaken sterk naar voren:

  • Onder het mom ‘werken bij Champions League’ kon slecht gedrag veel te lang doorgaan
  • Het dubbele gevoel wat ‘Champions League’ ook bij medewerkers teweegbrengt
  • De soorten wangedrag die langs zijn gekomen (niet zijnde eenmalige, losse incidenten)
  • Hoe dit een systeem werd waarin melding maken niets uithaalde of zich tegen de melder keerde

De conclusie van het onderzoek is kort maar krachtig: falend leiderschap is dé oorzaak van deze uit de hand gelopen situatie. Met name medewerkers, maar ook de ‘wangedragers’, zouden veel beter tegen zichzelf en elkaar beschermd moeten worden. En daar staat de leiding van de organisatie voor aan de lat.

Eenzelfde soort bevinding kwam uit een heel ander onderzoek. Niet zo erg in de belangstelling gekomen, maar zeker niet minder interessant. In het HR-blad PW. heeft men – door een wetenschappelijke bril – gekeken naar de correlaties tussen ‘maatregelen rondom grensoverschrijdende incidenten’ en het daadwerkelijk ervaren van een veilig klimaat op het werk. Nog klein van omvang deze analyse, maar heel interessant is dat ook hieruit naar voren komt dat mensgericht leiderschap dé cruciale factor is voor een veilig werkklimaat. En dat protocollen, gedragscodes e.d. slechts (noodzakelijke) doekjes voor het bloeden zijn.

Luister voor meer en voor de laatste nieuwtjes naar deze 40e aflevering!

Tags: burn-out, overspanning, stress, vitaliteit, werkdruk
Ook Interessante Podcast

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.