De toekomst van de arbeidsmarkt in de zakelijke en financiele dienstverlening.

Door: PwC. Publicatiejaar: 2015.

Als we alle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt – met digitalisering en robotisering voorop – tezamen bekijken, dan is er één woord dat voor zowel werkgevers als werknemers samenvat wat ervoor nodig is om te floreren op de arbeidsmarkt van 2025, en in feite ook al op de arbeidsmarkt van vandaag: employagility. Met employagility wordt bedoeld ‘het vermogen van werkgevers en werknemers om snel te reageren op veranderingen om op die manier toegevoegde waarde te kunnen blijven leveren’. Hoe wendbaar zijn je mensen, en is daarmee je organisatie? En hoe wendbaar ben je zelf? Dat is de vraag waar het om draait.

Aan dit onderzoek, uitgevoerd door PwC, hebben ruim honderd personen van veertig grote zakelijke en financiële dienstverleners meegewerkt. Aan de respondenten is gevraagd wat hun verwachtingen zijn van de arbeidsmarkt in 2025, en in hoeverre zij zich al voorbereiden op wat zij verwachten dat komen gaat. 

Wil je het hele rapport bekijken? Log hieronder in of registreer je gratis als lid van HRcommunity en krijg onbeperkt toegang tot alle content!

 

 

Avatar

Gepost door HRcommunity

De redactie van HRcommunity brengt de meest interessante content, events, interviews voor HR-professionals samen.