Dit hoofdstuk behandelt de Selectie Drempel, de vijfde fase in de reis. In de coaching gaat het over het behalen van concrete resultaten. Na de fase van brainstormen en het vinden van nieuwe perspectieven, komt nu de no-nonsense fase. De thematiek heeft te maken met verzakelijking en daarmee dus met een zekere verharding. Coach en coachee maken concrete afspraken over werkpunten, het opvolgen van huiswerk, etc. Als coach begeleid je de cliënt of het team in het helder krijgen van de hiërarchie van waarden en de prijs die er moet worden betaald voor het behalen van resultaten die uiterlijke status geven. Immers, ‘als je besluit je leven te wijden aan het klimmen van een bepaalde ladder, zorg er dan voor dat deze tegen de juiste muur staat’. De coach is in deze fase vaak resultaat- en feiten- gericht en kijkt met een rationele blik naar de situatie van de coachee. Soms is de rol van de coach ook de ‘strenge vader’, die rationeel is en vanaf een afstand, of van bovenaf meekijkt.
In teamontwikkeling heet deze fase Performing. In een ideale situatie is het team nu op elkaar ingespeeld en kunnen ze voor de resultaten gaan. Ook hier spelen de vragen: wat is belangrijk/urgent en hoe bepalen we de hiërarchie van waarden. Kernwoorden in deze fase zijn: KPI’s, prioriteiten, gezagsstructuur en het soort offers dat je wilt brengen. Ter illustratie zit in deze video een scène uit de documentaire ‘Woman’ (2019).

Via de HR community krijg je 20% korting op deze online course met de code: Coaching-20. Kijk voor meer informatie over de course hier.

Wil je eerst de teaser van de vorige stap bekijken? Dat kan hier!

Benieuwd naar de andere stappen?

12 stappen van coaching, deel 1: de zorgvuldige anamnese

12 stappen van coaching, deel 2: wat wil de coachee bereiken

12 stappen van coaching, deel 3: weerstand tegen verandering

12 stappen van coaching, deel 4: de ontmoeting met de mentor

12 stappen van coaching, deel 6: de ster van de dag

12 stappen van coaching, deel 7: de aardingsfase in de reis

12 stappen van coaching, deel 8: de fase genaamd omslag

12 stappen van coaching, deel 9: de dolkfase

12 stappen van coaching, deel 10: de terugkeer naar het licht

12 stappen van coaching, deel 11: de wederopstanding

12 stappen van coaching, deel 12: elixer

Gepost door Isodoor Jonker

1 opmerking

  1. […] Wil je eerst de teaser van de vorige stap bekijken? Dat kan hier! […]

Laat een opmerking achter.