Dit hoofdstuk behandelt De Ontmoeting met de Mentor, de vierde fase in de reis. In de coaching gaat het om het zicht krijgen op nieuwe perspectieven voor de coachee. Als coach help je de coachee om anders naar zichzelf en de wereld te kijken. In deze fase worden de verschillende kanten van de persoonlijkheid en de innerlijke ‘stemmen’ van de coachee in kaart gebracht. Het gaat om bewust worden van de eigen kwaliteiten en mogelijkheden. Dit sluit aan bij de diep menselijke behoefte om gezien, gerespecteerd en benoemd te worden.

Om je werk als coach te verdiepen en te verrijken heeft Double Healix een online MovieLearning course gemaakt. In deze course worden 12 fasen in de ontwikkelingsreis van individuen en teams uitgewerkt aan de hand van herkenbare situaties uit films en televisieseries. Wil jij individuen en teams nog beter leren begeleiden? Kijk hieronder naar een preview uit stap 5 van de course.

Dit hoofdstuk behandelt de Selectie Drempel, de vijfde fase in de reis. In de coaching gaat het over het behalen van concrete resultaten. Na de fase van brainstormen en het vinden van nieuwe perspectieven, komt nu de no-nonsense fase. De thematiek heeft te maken met verzakelijking en daarmee dus met een zekere verharding. Coach en coachee maken concrete afspraken over werkpunten, het opvolgen van huiswerk, etc. Als coach begeleid je de cliënt of het team in het helder krijgen van de hiërarchie van waarden en de prijs die er moet worden betaald voor het behalen van resultaten die uiterlijke status geven. Immers, ‘als je besluit je leven te wijden aan het klimmen van een bepaalde ladder, zorg er dan voor dat deze tegen de juiste muur staat’. De coach is in deze fase vaak resultaat- en feiten- gericht en kijkt met een rationele blik naar de situatie van de coachee. Soms is de rol van de coach ook de ‘strenge vader’, die rationeel is en vanaf een afstand, of van bovenaf meekijkt.
In teamontwikkeling heet deze fase Performing. In een ideale situatie is het team nu op elkaar ingespeeld en kunnen ze voor de resultaten gaan. Ook hier spelen de vragen: wat is belangrijk/urgent en hoe bepalen we de hiërarchie van waarden. Kernwoorden in deze fase zijn: KPI’s, prioriteiten, gezagsstructuur en het soort offers dat je wilt brengen. Ter illustratie zit in deze video een scène uit de documentaire ‘Woman’ (2019).

Via de HR community krijg je 20% korting op deze online course met de code: Coaching-20. Kijk voor meer informatie over de course hier.

Wil je eerst de teaser van de vorige stap bekijken? Dat kan hier!

Gepost door Isodoor Jonker

1 opmerking

  1. […] Wil je eerst de teaser van de vorige stap bekijken? Dat kan hier! […]

Laat een opmerking achter.