Dit hoofdstuk behandelt de fase in de reis die we Omslag noemen. De coachee ondervindt een grote tegenslag en ervaart onmacht. Het is het begin van de laatste akte en het wordt ook wel de ‘afdaling in de onderwereld’ genoemd. De kunst van het coachen is nu: ‘holding the space’, opdat de coachee zich emotioneel en energetisch bijeengehouden voelt tijdens het uiteenvallen. De coach zal vooral een stille, luisterende en meelevende getuige zijn en af en toe erkenning geven aan de zwaarte van de uitdaging. Daar hoort een gevarieerd repertoire van affirmaties bij.
Een van de centrale kwaliteiten van een coach is natuurlijk luistervaardigheid. Het is voor elke coach al een hele scholingsweg om goed, en daarna steeds beter te leren luisteren. De stelling geldt dat als je goed luistert, de rest van de coaching vanzelf gaat. Immers, luisteren omvat openstaan, bewogen worden, begrijpen en van daaruit ook de ‘juiste’ samenvatting, spiegeling en interventie kunnen geven.

In teamontwikkeling heet deze fase Blown Away. Het team krijgt een flinke klap te verwerken en de leden hebben elkaar nu hard nodig. Het team vraagt nu om begeleiding bij het afwachten en in het versterken van solidariteit, onderling of met andere teams. De coach dient daarbij constant te checken of er een actief begeleiden van de passiviteit nodig is of dat het genoeg is om – net als de teamleden – aan de kant te staan als getuige, goed te luisteren, observeren, doorvragen en te sturen op win-win. Met deze fase wordt ook de periode van de ‘test of character’ ingeluid.

Via de HR community krijg je 20% korting op deze online course met de code: Coaching-20. Kijk voor meer informatie over de course hier.

Wil je eerst de teaser van de vorige stap bekijken? Dat kan hier!

Benieuwd naar de andere stappen?

12 stappen van coaching, deel 1: de zorgvuldige anamnese

12 stappen van coaching, deel 2: wat wil de coachee bereiken

12 stappen van coaching, deel 3: weerstand tegen verandering

12 stappen van coaching, deel 4: de ontmoeting met de mentor

12 stappen van coaching, deel 5: de selectie drempel

12 stappen van coaching, deel 6: de ster van de dag

12 stappen van coaching, deel 7: de aardingsfase in de reis

12 stappen van coaching, deel 9: de dolkfase

12 stappen van coaching, deel 10: de terugkeer naar het licht

12 stappen van coaching, deel 11: de wederopstanding

12 stappen van coaching, deel 12: elixer

Gepost door Isodoor Jonker

Laat een opmerking achter.